..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 30 aprilie 2016

MAGNEZIUL SI IMPORTANTA ACESTUIA PENTRU ORGANISM



de  la 25 apr. 2016
Magneziul si importanta acestuia pentru organism


Magneziul reprezinta unul dintre mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului, a sistemului nervos si a sistemului muscular.

Corpul uman foloseste diferite cantitati de magneziu pentru mai mult de 300 de reactii biochimice, ajutand implicit la mentinerea unui sistem imunitar sanatos, stimularea bunei functionalitati a inimii si dezvoltarea corecta si puternica a oaselor.
Reglarea nivelului de glucoza din sange, productia de energie si de proteine sunt functii ale organismului pentru care magneziul joaca un rol important si sunt necesare cantitati corecte ale acestuia in corp. Corpul unui adult sanatos contine aproximativ 25 grame de magneziu, mai mult de 50% din cantitate regasindu-se in oase, restul fiind distribuit in tesuturile moi si doar 1% in serul sanguin.
Organismul uman isi extrage cantitatile necesare de magneziu din alimentatie, insa, in functie de dieta urmata si de capacitatea de absorbie a nutrientilor, medicul iti poate recomanda utilizarea unor suplimente alimentare cu concentratii ridicate de magneziu pentru a acoperi deficitul. Cele mai importante surse alimentare de magneziu sunt nucile, cerealele integrale, germenii de grau, pestele si legumele verzi. Insa, cantitati importante de magneziu poti asimila si din banane, caise uscate, avocado, mazare, fasole, tofu si lapte.
Important de stiut este faptul ca nu exista motive de ingrijorare cu privire la aportul crescut de magneziu, in general, corpul uman eliminand cantitatile in exces. Astfel ca vor fi regasite cantitati peste limita normala doar in organismul celor ce abuzeaza de suplimente. Insa, in cazul persoanelor ce nu asimileaza nutrientii ori manaca haotic, pot fi observate deficiente de magneziu, principalele simptome fiind slabiciunea musculara, hiperexcitabilitatea si somnolenta.
Pentru a constientiza nevoia acestui mineral in organism regasesti in randurile urmatoare cele mai importante 10 beneficii pentru sanatate ale magneziului.

1. Somn odihnitor
Stresul si tensiunea acumulate reprezinta principala cauza a insomniilor, insa, magneziul are rolul de a reduce hormonii de stres si de a echilibra melatonina, hormonul responsabil pentru dormitul la ore regulate, acesta suferind modificari in cazul deficientei de minerale. Astfel ca, pentru a beneficia de un somn odihnitor in fiecare noapte, ai nevoie de cele 25 grame de magneziu necesare bunei functionari a organismului.

2. Dezvoltarea musculaturii
Magneziul permite organismului sa produca mai multa insulina, aceasta avand un rol important in dezvoltarea musculara.

3. Flexibilitate mai buna
Magneziul are o functie importanta in relaxarea musculaturii si prevenirea crampelor, determinand astfel usurinta in miscare si prevenind acumularea acidului lactic responsabil pentru senzatiile de durere si apasare.

4. Magneziul previne aparitia osteoporozei
Suplimentele de calciu si magneziu imbunatatesc densitatea minerala osoasa, pe cand deficientele de magneziu afecteaza hormonii ce regleaza calciul determinand aparitia osteoporozei.

5. Previne aparitia bolilor cardiovasculare
Un nivel optim al magneziului in organism reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si riscul de a avea un accident vascular cerebral.

6. Regleaza tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala poate fi scazuta si reglata cu ajutorul unei diete alimentare bogate in fructe si legume, acestea fiind importante surse de potasiu si magneziu.

 7. Reminalizarea dintilor
Deficitul de magneziu influenteaza dezechilibrul de calciu si fosfor in saliva, ceea ce dauneaza sanatatii danturii.

8. Hidratarea organismului
Magneziul reprezinta un electrolit esential necesar in procesul de hidratare a organismului.

 9. Previne aparitia diabetului
Persoanele cu deficit de magneziu in organism sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip doi sau retinopatie diabetica severa. Acest lucru se intampla deoarece magneziul joaca un rol important in producerea insulinei responsabila pentru niveul de glucoza din sange.

10. Tratarea migrenelor si a depresiei
Printre numeroasele beneficii ale magneziului penrtru sanatate se numara si tartarea migrenelor si a simptomelor de depresie. De asemenea, suplimentele de magneziu sunt administrate si pentru a diminua intensitatea atacurilor de panica, elimina stresul si anxietatea.

 Sursa foto: bunadimineata.ro
http://www.sanatatesistaredebine.ro





ALIMENTATIA ALCALINA, CHEIA PENTRU O VIATA SANATOASA

de  la 08 feb. 2016
Alimentatia alcalina, cheia pentru o viata sanatoasa


Starea de sanatate a corpului tau, chiar viata ta, este influentata in mod direct si decisiv de ceea ce mananci. In graba si stresul vietii de zi cu zi, nu mai ai timp sa analizezi ce mananci. Nu ai destul timp sa cauti anumite alimente sanatoase, iti propui mereu ca de maine, de luni sau de la inceputul lunii viitoare sa te ocupi serios de acest aspect al vietii tale.

Pretul platit este uneori dureros! Celulele au nevoie in fiecare clipa de combustibilul optim cu care functioneaza, ca, impreuna, sa iti intretina sanatatea si sa iti impiedice imbolnavirea. Pentru ca orice imbolnavire, ingrasare, imbatranire si deteriorare a starii de bine porneste de la celula. Iar celula nu poate ramane sanatoasa daca traieste intr-un mediu acid.
Corpul uman este un mediu preponderent alcalin. Cand consumam preponderent alimente acide, deci opusul celor alcaline, dereglam balanta pH a corpului, ceea ce ne arunca in bratele bolilor, oboselii si ingrasarii. Apar probleme pe care le cunoastem sub numele de cancer, diabet, boli de inima, migrene, nevroze, artrita, reumatism, boli ale stomacului si multe altele. Excesul de alimente acide poate duce la diverse boli, unele cronice si degenerative.
Alimentele acide obosesc organele si altereaza functionarea lor. Pentru a le neutraliza, corpul are nevoie de o dieta bogata in alimente alcaline, care compenseaza astfel efectele alimentelor acide. Rezultatele dietei alcaline sunt rapide: greutatea revine la normal, organismul isi recapata gradat sanatatea si se amplifica bucuria de a trai. Regula este simpla: trebuie sa avem grija sa includem in hrana noastra zilnica 75-80% produse alcaline si restul alimente acide.
Printre cele mai indicate alimente alcaline se numara: lamaile, castravetii, usturoiul, mierea, sfecla, morcovii, semintele de chia, smochinele si curmalele uscate.
Daca urmati dieta alcalina, feriti-va de consumul urmatoarelor alimente foarte acide: paine alba rafinata, paste, produse de patiserie, produse cu continut ridicat de zahar, indulcitori artificiali, muraturi. Tutunul, bauturile alcoolice, cafeaua, precum si sucurile carbogazoase se afla tot pe lista produselor foarte acide.
Un super-aliment pe care din ce in ce mai multi nutritionisti si medici il recomanda pentru sanatate, atat in dietele de slabit, cat si in regimurile alimentare pentru anumite afectiuni, este reprezentat de semintele de chia. Acestea au un continut ridicat de nutrienti si antioxidanti extrem de valorosi pentru buna functionare a organismului.
Consumul regulat al semintelor de chia ajuta la reglarea nivelului glicemiei (zaharului) din sange si la combaterea riscului de aparitie a diabetului, o boala atat de raspandita la ora actuala in lume.
Acest lucru este posibil deoarece semintele de chia au o proprietate interesanta: in momentul in care ajung in stomac, in reactie cu sucurile gastrice ele formeaza un fel de gel care incetineste procesul de digerare a alimentelor si reduce ritmul in care enzimele digestive descompun carbohidratii in zahar simplu. Glicemia se mentine astfel la un nivel echilibrat.
Semintele de chia – alimentul perfect – contin:
• de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral
• de 3 ori mai mult fier decat spanacul
• de 13 ori mai mult magneziu decat broccoli
• de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele proaspete
• de 8 ori mai multi acizi Omega 3 decat somonul
• de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele
• mai multe fibre decat semintele de in (cu care sunt adesea comparate)
• mai multe proteine decat soia.
Semintele de chia reprezinta o sursa excelenta de energie, previn bolile cardiovasculare, sunt bogate in fibre, au efect detoxifiant si previn imbatranirea.
Alcalinizeaza-ti corpul daca vrei sa traiesti o viata sanatoasa, plina de energie!
Respecta regula 75-25: 75% din hrana de peste zi trebuie sa fie din lista alimentelor alcaline si 25% din lista alimentelor acide. Astfel, rezervele alcaline nu se vor diminua.
Daca vrei sa ai parte de mai multa energie, daca vrei ca trupul tau sa aiba capacitatea de a se repara repede atunci cand apare o afectiune, daca vrei sa te simti plin de vitalitate si sanatate, diminueaza aportul de alimente acide in favoarea alimentelor alcaline. Urmeaza, chiar de azi, o alimentatie sanatoasa, bogata in alimente alcaline. Nu uita de semintele de chia, super-alimentul secolului!
http://www.sanatatesistaredebine.ro/

ACESTE 6 LUCRURI UIMITOARE TI SE VOR INTAMPLA DACA CITESTI INAINTE DE CULCARE

de  la 25 apr. 2016
Aceste 6 lucruri uimitoare ti se vor intampla daca citesti inainte de culcare

"Oricat de ocupat ai fi, trebuie sa gasesti timp ca sa citesti. Altfel, vei capitula in fata ignorantei" - Confucius

Daca te numeri printre cei care nu au citit nicio carte anul trecut, atunci ar trebui sa citesti acest articol, deoarece vei fi uimit sa afli ce impact pozitiv are lectura asupra sanatatii tale, mai ales daca citesti inainte de culcare. Daca faci acest lucru deja, felicitari! Asta inseamna ca stii cum sa ai grija de tine. Iata 6 lucruri extraordinare care ti se vor intampla daca iti faci putin timp sa citesti inainte de culcare.

"Atat de multe lucruri sunt inca pe cale sa se intample. In curand vor fi paturi si perne, si carti langa pat pentru a da nastere viselor. Si apoi vor fi zilele de maine" - Jim McCann, Return of the Dapper Men

1.    Vei dormi mai bine
Lectura te ajuta sa-ti pui constiinta pe un alt plan, lucru ce iti va provoca somnul. Uita-te la modul in care cei mici adora povestile inainte de culcare, deoarece acest lucru ii ajuta sa aiba un somn excelent. Intrarea intr-o lume fictiva ii ajuta sa se destinda si sa se relaxeze mai bine. Acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a avea un somn cu adevarat odihnitor. Ce pacat ca multi dintre noi nu mai obisnuim sa avem acest obicei ca adulti. 

2.    Vei reduce nivelul de stres
Cercetatorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, au efectuat un studiu pentru a vedea daca lectura duce la scaderea nivelului de stres, mai ales lectura inainte de culcare. Acestia au descoperit ca nivelul de stres scade cu pana la 68%. Asa ca, daca esti stresat, de ce sa nu alegi o carte inainte de culcare si sa citesti. Acest lucru te va ajuta cu adevarat sa te deconectezi si sa scapi de stres. 

3.    Vei deveni mai creativa
Te vei gandi ca marii directori citesc carti despre marketing inainte de culcare. De fapt, multi antreprenori de succes citesc orice inainte de culcare. De ce? Cercetatorii au aratat ca acest lucru ii va face sa fie mai creativi si vor lucra cu mai multa pasiune la proiectele lor. Este ca si cum privesti lumea cu alti ochi de fiecare data. Incepi sa vezi problemele, oamenii si anumite situatii intr-un mod mult mai creativ si ingenios. Avem nevoie de exercitii pentru creier mult mai mult decat avem nevoie de cele fizice.   

4.    Te vei concentra mai bine 
Toate mesajele si aplicatiile care ne ajuta sa tinem pasul cu tot ceea ce se intampla in lume ne distrug concentrarea. Nu reusim niciodata sa ne concentram cu adevarat pe ceea ce facem. Insa cititul inainte de culcare ne va forta sa procesam informatiile fara mijloacele vizuale, precum calculatoarele sau smartphone-urile. Astfel ne antrenam creierul sa se concentreze. Asta ne va ajuta sa ne focalizam atentia pe ceea ce avem de facut la munca a doua zi.

"Gasesc televizorul un mijloc foarte educativ. De fiecare data cand cineva il deschide, merg intr-o alta camera si citesc" – Groucho Marx

5.    Vei fi o persoana mai empatica
Ce te face sa fii o persoana empatica? Pur si simplu abilitatea de a vedea lumea dintr-o alta perspectiva si de a arata mai multa simpatie persoanelor care vin dintr-o lume diferita de a ta. Lectura beletristica este un mod minunat de a descoperi si a intelege modul in care simt si actioneaza altii. Lucrarea lui Raymond Mar, psiholog la Universitatea York din Canada, sustine premisa ca lectura ne poate face mai empatici: "Naratiunile ofera o oportunitate unica de a antrena aceasta capacitate, odata ce ne identificam cu dorintele si frustrarile personajelor, ghicindu-le motivele ascunse si urmarindu-le intalnirile cu prietenii si inamicii, vecinii si iubitii." – Raymond Mar

6.    Vei crea o oaza de pace si liniste
Care este cel mai potrivit lucru de facut inainte de culcare? Cu siguranta nu vizionarea unui film politist violent, sau a stirilor cu titluri deprimante. Trebuie sa-ti creezi un spatiu linistit unde sa te calmezi si sa-ti ajuti mintea sa se pregateasca de somn. Lumina albastra emisa de ecranele TV sau a calculatoarelor vor face exact opusul. Tocmai de aceea, nimic nu se compara cu lectura unei carti care te calmeaza si linisteste. Expertii spun ca daca alegi un e-book in locul unei carti clasice, viteza de citire poate fi redusa cu pana la 30%.
http://www.sanatatesistaredebine.ro/

vineri, 29 aprilie 2016

CONEXIUNEA NECUNOSCUTA DINTRE POST SI DETOXIFIERE

de  la 27 apr. 2016
Conexiunea necunoscuta dintre post si detoxifiere

Inaintea sarbatorilor religioase importante, noi, oamenii, postim inca din cele mai vechi timpuri. La o prima analiza, prea multe nu ar fi de spus despre post. Insa, pe masura ce aprofundezi acest obicei iti aduci aminte de invataturile predate de bunici, parinti si profesorii de la scoala.


Conform celor care ne-au invatat ca este bine sa postesti, obiceiul este benefic pentru ca astfel reusesti sa iti purifici atat trupul, cat si sufletul. In zilele noastre, postul a incetat sa fie practicat atat de mult, in comparatie cu deceniile trecute, fie pentru ca numeroase credinte ale oamenilor au fost zdruncinate, fie pentru ca tentatiile sunt prea multe si se afla la tot pasul.

In acest articol, vom discuta despre importanta postului in viata ta si iti vom dezvalui cateva lucruri despre care suntem aproape siguri ca nu stiai.
Ce nu stii despre post?
Faptul ca postul este mai mult decat abtinerea de la produse de origine animala si dulciuri este bine-cunoscut. Insa, stiai ca oamenii de stiinta ofera postului o importanta deosebita? Ba chiar exista planuri personalizate de postire care te pot ajuta sa iti formezi o rutina sanatoasa si eficienta atunci cand postesti.
Ceea ce probabil nu stiai despre post este conexiunea mai putin populara dintre acest obicei si detoxifiere.
In trecut, atunci cand oamenii de rand nu erau educati, iar conceptele precum detoxifierea erau mult prea dificil de explicat, daca nu chiar imposibil, invatatii apelau la religie pentru a-si ghida semenii.

Povestile din stramosi spun ca monahii si calugarii se retrageau in pustietate si posteau zile intregi, pentru a se „purifica”. Insa, acestia au descoperit in timp, ca dupa perioade lungi in care posteau, acestia incepeau sa se simta mai bine, atat fizic, cat si mental. In zilele noastre, acest fenomen poarta denumirea de detoxifiere, iar efectele pe care le are se datoreaza purificarii organismului prin eliminarea toxinelor.   
Astfel, acestia au transmis invataturile pe care le-au extras din modul de viata singuratic si izolat, explicand oamenilor ca trebuie sa posteasca.
Desigur, aceasta este unul dintre motivele pentru care oamenii au inceput sa posteasca, dar nu singurul.
Daca esti o persoana religioasa, cu siguranta stii ca exista o multime de fragmente biblice care te indeamna la post.

Oamenii de stiinta sustin si ei postul, cu toate ca privesc lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva. Spre exemplu, efectele negative ale zaharului asupra activitatii creierului uman sunt reduse atunci cand o persoana posteste. Studiile realizate de-a lungul timpului au aratat chiar ca atunci cand consuma mai putin zahar si mai putine grasimi, creierul omului are o capacitate mai mare de intelegere a fenomenelor esoterice si transcedentale.
Atat corpul uman, cat si creierul au de castigat atunci cand postesti. Insa, prin post nu trebuie sa intelegi ca trebuie sa te abtii de la toate alimentele care iti plac. Este important, insa, sa stabilesti niste zile sau perioade in care sa nu consumi alimente de origine animala sau dulciuri.
Un studiu de la Universitatea din Louisiana care a fost realizat cu ajutorul a 50 de participanti a aratat ca atunci cand tii dieta CRAN ( restrictii calorice cu o nutritie adecvata), consumand aproximativ 890 de calorii pe zi, te simti mai energica si mai sanatoasa. Dieta CRAN consta in restrictii calorice printr-o nutritie adecvata si este foarte asemanatoare cu alimentatia din timpul postului.

De-a lungul timpului, studiile realizate de catre cercetatori au aratat, de asemenea, ca detoxifierea regulata a organismului prin post poate creste considerabil durata de viata a unei persoane. Totodata, sistemul imunitar al celor care fac din asta un obicei este mult mai puternic si mai eficient in lupta cu afectiunile.
Cum poti sa postesti eficient?
Motivul principal pentru care postesti se regaseste cu siguranta in credinta ta. Insa, asa cum am vazut in randurile de mai sus, postul are efecte benefice deosebite asupra corpului uman si il pot ajuta sa se detoxifice.
Cu toate acestea, nu este usor sa postesti atunci cand esti inconjurata de bunatati la tot pasul. Mai mult decat atat, se spune ca imposibilitatea de a ravni la un anumit tip de mancare, o activitate sau un obicei, anuleaza complet postul dintr-o anumita zi.
Ei bine, noi credem ca este important sa incerci sa postesti treptat si sa fii indulgenta cu tine insuti. In special daca esti o persoana care nu este obisnuita cu un tip de alimentatie mai strict, poti incepe cu pasi marunti dar siguri.

Asadar, in primul rand trebuie sa intelegi de ce postul iti face atat de mult bine. In al doilea rand, trebuie sa iti doresti sa iti detoxifici corpul si mintea pentru a putea reusi sa iti impui o anumita dieta.
Exista numeroase modalitati prin care poti sa postesti, insa cea mai simpla consta intr-o pauza de aproximativ 12 ore intre mic dejun si cina. Astfel, oferi sistemului tau digestiv o perioada de 4 ore pentru a realiza digestia. In urmatoarele 8 ore, ficatul tau are timp sa finalizeze ciclul de detoxifiere.
Pentru inceput, este bine sa incepi cu o singura zi pe saptamana, iar daca te simti foarte slabita sau ametita, poti scurta intervalul de asteptare pana la cina.

In timpul postului este indicat sa consumi foarte multe lichide precum apa cu un PH ridicat, bauturi fermentate, ceaiuri din plante, infuzii, apa cu lamaie sau apa cu otet. Toate acestea ii ofera corpului tau antioxidantii de care are nevoie, precum si micronutrientii responsabili pentru vindecare.
Daca iti propui sa postesti inaintea fiecarei sarbatori religioase de acum inainte, iei cea mai buna decizie pentru functionarea impecabila a corpului si a creierului tau. Totusi, trebuie sa iti amintesti sa consumi cat mai putin zahar si grane inaintea postului, pentru a-ti pastra un nivel echilibrat de zahar in sange si a stimula echilibrarea nivelului de insulina. 

Sursa imagine: www.lifehacker.com.au

miercuri, 27 aprilie 2016

CEDO restabilește adevărul în cazul MISA: perchezițiile din 2004 au constituit o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în data de 26 aprilie 2016 că autoritățile statului român au săvârșit un lanț de abuzuri deosebit de grave în cazul MISA. Este vorba de descinderile efectuate de peste 300 de jandarmi mascați, procurori, polițiști și lucrători SRI în data de 18 martie 2004 simultan în 16 locuințe ale unor practicanți yoga ai MISA.

Înainte de a prezenta mai detaliat decizia CEDO, reamintim pe scurt câteva date esențiale ale abuzurilor din martie 2004.

Operațiunea polițienească a purtat numele de cod „Christ” și a fost pe larg prezentată de către anchetatori canalelor mass-media, care au catalogat-o în mod aberant ca „cea mai mare operațiune a Poliției române împotriva traficului de droguri și de ființe umane”.

În realitate, după o strategie de reprimare a mișcării care a continuat și după 1989, la datele de 16 şi 17.03.2004, ca urmare a faptului că s-ar fi „constatat existenta unor date şi indicii că în mai multe locuri din Bucureşti, aflate în administrarea unor persoane şi societăţi comerciale aparţinând M.I.S.A. ori membrilor ei, se produc şi se transmit prin tehnică de calcul, conexiuni în sistemul Internet, imagini pornografice în scopul obţinerii de venituri pe căi ilicite, vizionări privind persoanele recrutate pentru a fi trimise în străinătate, se transmit şi se primesc corespondenţe electronice (e-mail) cu privire la organizarea şi efectuarea activităţilor respective şi a plăţilor”, - adică activități de video-chat, Tribunalul București  a emis Autorizaţiile de percheziţie nr. 63 şi nr. 64  şi a dispus efectuarea percheziţiilor domiciliare la un număr de 16 imobile şi ridicarea obiectelor care conţin „date informatice, date referitoare la traficul informaţional sau date referitoare la utilizator”.

Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, George Bălan, a solicitat în scris Serviciului Român de Informaţii şi Comandamentului Jandarmeriei Române, sprijin cu efective de cadre specializate la efectuarea percheziţiilor domiciliare care au avut loc în intervalul 18-19.03.2004, în conţinutul adresei sale fiind  prezentate MOTIVE DIFERITE DE CELE DEJA INCUVIINTATE DE INSTANTA. Astfel, acestor instituţii li s-a adus la cunoştinţă o motivaţie mult mai gravă şi neconformă cu realitatea, situaţie care a avut importante consecinţe juridice. Iată fotocopia adresei prin care se solicită sprijinul acestor instituţii:
 

  

Astfel, la data de 18.03.2004, autorităţile române au declanşat o campanie agresivă şi abuzivă în urma căreia au fost luate cu asalt 16 imobile proprietate privată aparţinând unor persoane fizice, practicanţi yoga la Şcoala de yoga M.I.S.A., precum şi apartamentul proprietate privată al lui Gregorian Bivolaru. Percheziţiile au fost efectuate de către 16 procurori şi de peste 300 de lucrători ai forţelor speciale şi ale jandarmeriei române, fiind cea mai amplă operaţiune poliţienească de acest gen după 1990

Ignorând obiectul dosarului de urmărire penală în baza căruia au fost obţinute autorizaţiile de percheziţie, respectiv infracţiunile prezentate mai sus, autorităţile române au procedat la efectuarea unei căutări barbare în urma căreia au fost ridicate zeci de obiecte personale şi chiar intime, fără legătură cu obiectul percheziţiei, iar persoanele identificate în imobilele percheziţionate au fost supuse unui regim de tortură psihică şi chiar fizică ore în şir. O femeie a fost legată cu cătuşele de lustră pentru  că nu a vrut să îşi spună numele în faţa camerei de luat vederi și o alta, care a fost surprinsă la toaletă, a fost somată sub amenințarea armelor să se întindă la sol fără a i se permite să se îmbrace, timp în care a fost filmată. Reprezentanţii jandarmeriei au filmat de asemenea toate persoanele care au fost surprinse în imobile îmbrăcate sumar (descinderile au avut loc la ora 8.30 dimineaţa), împotriva voinţei acestora. Ulterior multe dintre aceste filmări au fost difuzate pe posturi TV fără acordul persoanelor filmate. Jandarmii au percheziţionat corporal persoanele găsite în imobile, reţinând în mod abuziv bunuri aparținând acestora (bani, telefoane mobile, lănţişoare de aur, cărţi, CD-uri audio, bijuterii, ceasuri de mână, aspiratoare, covoare), fără a încheia vreun document (proces-verbal) în acest sens. Au fost astfel confiscate din casele yoghinilor șapte camioane întregi de obiecte personale, ce au fost prezentate mistificator și instigator de mass-media ca „tone de materiale pornografice”. 

După ore de teroare, aproximativ 100 de persoane au fost urcate cu forţa în dubele poliţiei, fiind duse la Parchet, unde au fost silite să semneze declaraţii dictate de procurori, în condiţii de presiune fizică şi psihică, fără a li se permite să ia legătura cu un avocat. Toate declaraţiile aveau drept scop incriminarea cu orice preţ a lui Gregorian Bivolaru şi a activităţilor şcolii de yoga. Deşi au fost aduse acolo cu forţa, procurorii au afirmat că aceste persoane au fost audiate ca şi martori, refuzându-le cererea de a fi audiaţi în prezenţa unui avocat.

În pofida faptului că în anii care au urmat persoanelor agresate atunci cu barbarie de către autorități au depus peste 600 de plângeri, niciun procuror, jandarm, polițist sau vreun for decizional nu a fost considerat vinovat. Mai mult, în urma solicitărilor de a se realiza o inspecție judiciară a cazului, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat un raport în care a afirmat în mod sarcastic că yoghinii și-au înscenat singuri percheziţiile din martie 2004, pentru a discredita autorităţile române! Cităm din Nota CSM din 2006: „... menţionăm şi încercarea de a discredita autorităţile române, prin înregistrarea pe casete video a unor fapte de violenţă şi agresiune pretinse a fi comise de agenţii publici şi poliţişti asupra unor practicaţi yoga din cadrul MISA. În realitate, cu ocazia verificărilor, s-a constatat că persoanele ce purtau uniformele agenţilor publici şi poliţiştilor ce se urmărea a fi denigraţi, nu făceau parte din corpul jandarmilor sau al organelor de poliţie, totul fiind de fapt o înscenare, aşa cum rezultă din dovezile din anexa III la prezenta lucrare.”

Pe de altă parte, după 12 ani de la aceste evenimente, NICI UNA DINTRE  FAPTELE SUSPECTATE ȘI PENTRU CARE AU FOST FĂCUTE PERCHEZIȚIILE, NU AU FOST DOVEDITE DE AUTORITĂȚI.

Acuzațiile inițiale de video-chat, reținute inclusiv de Curtea europeană ca și temei al perchezițiilor, au fost desființate între timp, de toate cercetările penale efectuate în cazuzele yoghinilor !!!

Aceste victime au parcurs toate etapele posibile si legale descrise de legislație pe plan intern și, după un proces istovitor și absurd, care a implicat 5 ani de termene succesive, Curtea Suprema de Casatie si Justitie a României, in complet de 9 judecatori, a decis în mod absurd ca nu s-a încălcat niciun drept al petentilor.

În fața acestei încrâncenări uimitoare a autorităților române de a îi găsi vinovați cu orice preț pe yoghinii MISA, iată că după 12 ani CEDO a început să facă dreptate.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că în acest caz nu a existat propriu-zis o anchetă efectivă, că reclamanților le-a fost încălcat dreptul fundamental la viață privată, că majoritatea dintre ei au fost reținuți ilegal și chiar au fost supuși unei anumite forme de tortură și unor tratamente degradante. Mai exact, au fost încălcate flagrant trei articole din Convenția Europeană  Drepturilor Omului: articolul 3 (referitor la interzicerea torturii), articolul 5 (referitor la privarea nelegală de libertate) și articolul 8 (referitor la încălcarea dreptului la respectarea vieții private si de familie).

Redăm în continuare câteva pasaje deosebit de elocvente din Hotărârea CEDO:

Niciun element din dosar nu permite a ii suspecta pe reclamanti de antecedente violente sau de un comportament care ar fi putut reprezenta un pericol pentru jandarmii chemati sa perchezitioneze cladirile. (...) Scopul operatiunii politienesti nu a fost acela de a opri presupusi membri ai sai (ai grupului, n.n.),ci doar de a ridica materiale informatice care s-ar fi putut afla in cladiri.”

Din documentele aflate la dispozitia Curtii reiese ca activitatea MISA si a membrilor sai era monitorizata indeaproape de autoritati de mai multi ani. Prin urmare, nu a fost o operatiune hazardata, de natura sa genereze evolutii neasteptate pentru fortele de ordine chemate, iar acestea sa nu fie pregatite. Din contra, autoritatile au premeditat operatiunea si au avut suficient timp pentru evaluarea eventualelor riscuri si luarea tuturor masurilor necesare pentru a proceda la perchezitie fara a recurge la forta excesiva.”

Curtea a observat si alte deficiente in pregatirea operatiunii. Astfel, desi in mandatul emis de curtea de apel obiectul perchezitiei era limitat la confiscarea echipamentelor informatice, se pare ca acest fapt nu a fost adus la cunostinta militarilor batalionului special al Jandarmeriei. Acestia din urma au fost informati despre o operatiune de lupta impotriva traficului de droguri si a prostitutiei si, prin urmare, au angajat o forta specifica acestui tip de operatiune cu risc crescut”.

Reclamantii au denuntat in egala masura absenta unei anchete efective cu privire la acuzatiile de rele tratamente”.

Guvernul a apreciat ca probele de la dosar justificau clasarea, care a fost dispusă de PICCJ la 16 mai 2005. Mai mult decat atat, Guvernul a considerat ca concluziile PICCJ s-au coroborat cu cele ale parchetului militar in privinta acuzatiilor principale si cu raportul Inspectiei Judiciare a CSM.”

Curtea regreta in mod special lipsa oricarei incercari de a administra probe si de a audia martori pentru a verifica derularea evenimentelor, circumstantele exacte in care au fost adusi reclamantii si eventuala conotatie discriminatorie a relelor tratamente denuntate.”

Guvernul a afirmat ca privarea de libertate a fost o masura administrativa (...) justificata din punctul de vedere al Art. 5.1 lit. b) din Conventie. Curtea noteaza ca, in temeiul art. 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 218/2002, pentru ca politiei sa i se permita sa conduca o persoana la sediu in vederea verificarii identitatii, trebuie indeplinite cumulativ doua conditii: incapacitatea persoanei controlate de a dovedi identitatea in conditiile prevazute de lege si existenta suspiciunii comiterii unei infractiuni. Or, Curtea constata ca in cauza una dintre aceste conditii nu a fost indeplinita. (...) Curtea noteaza ca reclamantii nu au facut obiectul niciunei anchete inainte de perchezitie.

Reiese din circumstantele cazului ca reclamantii au fost retinuti la parchet pentru unicul scop de a fi audiati in dosarul penal care i-a vizat pe Gregorian Bivolaru si pe alti membri ai MISA. Cu toate acestea, ei nu au fost in niciun moment informati nici cu privire la motivele prezentei lor in fata procurorului, nici cu privire la statutul lor de martori. Curtea considera ca articolul 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 218/2002 nu poate constitui un temei legal pentru privarea de libertate a reclamantilor”.

Este important să observăm că această decizie a CEDO devine astfel un nod extrem de important în scoaterea la lumină a adevărului în cazul MISA. Respectivele descinderi din 2004 au constituit punctul culminant al abuzurilor autorităților și a campaniei mediatice îndreptate împotriva practicanților yoga ai MISA. Dosarele judiciare ce au fost fabricate ulterior împotriva yoghinilor - și în special a fondatorului MISA, Gregorian Bivolaru - au fost declanșate tocmai pe baza concluziilor forțate din această acțiune a Poliției române. Folosind în batjocură numele de cod „Christ”, această acțiune profund nelegală a fost zgomotos acompaniată, cvasi-unanim, de presă și de televiziuni, care au sfidat permanent dreptul practicanților yoga de a li se acorda premisa de nevinovăție.

Biroul de Presă MISA reamintește că ilegalitățile strigătoare la cer înfăptuite de statul român în cazul MISA - și în special la descinderilor barbare din 2004 – au mai fost semnalate și de autoritățile suedeze (care i-au acordat statutul de refugiat politic lui Gregorian Bivolaru), de numeroase organizații de apărare a drepturilor omului, de mai multe zeci de europarlamentari, precum și de mai mulți jurnaliști respectabili din diferite țări ale UE. De asemenea, și instanța Tribunalului Cluj a constatat în februarie 2015 (în Motivarea deciziei de achitare a lui Gregorian Bivolaru și a altor 20 de instructori yoga din MISA față de acuzația de trafic de persoane) că operațiunea din martie 2004 a încălcat numeroase dispoziții de procedură, având în realitate un caracter represiv. Referindu-se la dosarul de trafic de persoane fabricat în urma acelor percheziții din 2004, instanța clujeană arăta răspicat că „Scopul real şi evident al rechizitoriului şi a trimiterii în judecată a inculpaţilor nu a fost tragerea lor la răspundere penală, ci desfiinţarea acestei şcoli de yoga prin descurajarea membrilor ei de a îşi exercita libertatea de conştiinţă.

Statul român, precum și canalele media naționale aproape în totalitate controlate politic, au jucat însă de fiecare dată rolul struțului care își bagă capul în nisip pentru a ignora toate aceste semnale care scoteau în evidență monumentalele erori care au avut loc.

Iată însă că aceste semnale extrem de clare se înmulțesc tot mai mult și ele devin tot mai serioase. În aceste condiții, putem sesiza că tendința de a continua menținerea acestei „strategii” de a urma cu obstinație o linie deja dovedită ca fiind complet autistă, aduce statul român nu doar în ipostaza de a fi sancționat de CEDO cu din ce în ce mai multe sute de mii de euro (plătiți de fapt de cetățenii români), dar mai ales în ipostaza de a se face tot mai vizibil de râsul lumii.

Puteți citi Cererea introductivă formulată la CEDO aici.

Biroul de Presă MISA
27 aprilie 2016

marți, 26 aprilie 2016

CEDO a constatat violări în lanţ ale drepturilor omului comise de procurori în timpul operaţiunii anti-MISA din 18 martie 2004

Articol preluat de pe Luju.ro 
Încă o palmă zdravănă încasată de statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru ilegalităţile şi abuzurile unor procurori. La 12 ani de la operaţiunea în forţă declanşată la vârful PICCJ împotriva membrilor Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut, în goana disperată de a ajunge la liderul acesteia, Gregorian Bivolaru, CEDO a condamnat România să plătească nici mai mult nici mai puţin de 291.000 euro daune morale în favoarea a 26 de persoane, majoritatea femei tinere, abuzate în timpul percheziţiei din 18 martie 2004. Iar de vină nu ar fi cei care au executat operaţiunea, adică cei aproximativ 130 de jandarmi din brigada specială folosiţi la acţiune, ci coordonatorii acesteia.
Prin hotărârea pronunţată marţi, 26 aprilie 2016, în cauza Amarandei şi alţii vs. România, cauză de la a cărei judecare Iulia Antoanella Motoc s-a abţinut, CEDO a constatat nu mai puţin de trei încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului: Art. 3 sub aspect material (interzicerea torturii) şi procedural (lipsa unei anchete efective), Art. 5.1 privind dreptul la libertate şi la siguranţă (privare nelegală de libertate) şi Art. 8 privind dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
Cei 26 de reclamanţi au fost reprezentaţi la Strasbourg de avocata M. C. M., din Baroul Bucureşti.
Una dintre cele mai grave constatări ale Curţii a fost posibila deturnare de către procurori a obiectului mandatului de percheziţie emis de Curtea de Apel Bucureşti, mandat semnat de judecătoarea Lia Savonea: „Curtea a observat şi alte deficienţe în pregătirea operaţiunii. Astfel, deşi în mandatul emis de curtea de apel obiectul percheziţiei era limitat la confiscarea echipamentelor informatice, se pare că acest fapt nu a fost adus la cunoştinţa militarilor batalionului special al Jandarmeriei. Aceştia din urmă au fost informaţi despre o operaţiune de luptă împotriva traficului de droguri şi a prostituţiei şi, prin urmare, au angajat o forţă specifică acestui tip de operaţiune cu risc crescut”.
În ceea ce priveşte încălcarea Art. 5 din Convenţie, aceasta a fost stabilită după ce Curtea a concluzionat că privarea de libertate a reclamanţilor nu a avut acoperire legală: „Având în vedere că în Codul de procedură penală existau dispoziţii specifice pentru a asigura aducerea în calitate de martori, printre care, în ultimă instanţă, şi aducerea prin constrângere, Curtea consideră că articolul 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 218/2002 nu poate constitui un temei legal pentru privarea de libertate a reclamanţilor”.
Prezentăm în continuare câteva pasaje relevante din motivarea hotărârii:
Încălcarea Art. 3 sub aspect material (paragrafele 135-166 din hotărâre) 
Curtea nu e în măsură să determine circumstanţele exacte în cazul fiecăruia dintre reclamanţi, procesele-verbale întocmite cu prilejul percheziţiilor nefăcând referire la metodele folosite.
Cu toate acestea, Curtea constată că versiunea reclamanţilor este confirmată de imaginile care au fost difuzate de posturile naţionale de televiziune în care au apărut femei tinere, îmbrăcate sumar, culcate la pământ, cu mâinile la ceafă, agenţi speciali cu cagule având armele îndreptate spre ele.
Date fiind aceste aspecte, Curtea apreciază că asupra ocupanţilor clădirilor percheziţionate a fost exercitată o constrângere şi că această constrângere a implicat recurs la forţa fizică şi psihică din cauza ameninţării cu arme de foc. Prin urmare, Curtea trebuie să stabilească dacă utilizarea forţei a fost proporţională şi absolut necesară în acest caz.
Din dosar rezultă că autorităţile au suspectat existenţa, în cadrul asociaţiei MISA, a unei reţele de producere şi distribuire pe internet de imagini pornografice, fapt care i-ar fi determinat pe unii dintre membri să se prostitueze.
Fără a subestima gravitatea acestor fapte dacă ele sunt reale, Curtea consideră că în speţă nu avem de-a face în mod clar cu un grup de persoane suspectate de comiterea de infracţiuni violente (a se vedea, mutatis mutandis, Gutsanovi vs. Bulgaria, nr. 34529/10, par. 128, CEDO 2013 – extrase). În plus, Curtea subliniază că niciun reclamant nu a fost suspectat de a fi parte a acestei reţele şi că scopul operaţiunii poliţieneşti nu a fost acela de a opri presupuşi membri ai săi, ci doar de a ridica materiale informatice care s-ar fi putut afla în clădiri.
În ceea ce priveşte personalitatea reclamanţilor, Curtea observă că este vorba despre tineri, în majoritate femei, integraţi în societate şi care exercită diverse meserii. În ceea ce priveşte modul lor de viaţă, ei au ales în mod liber să trăiască în comunitate, permanent sau temporar, în clădirile deţinute de MISA şi de membri ai săi. Niciun element din dosar nu permite a îi suspecta pe reclamanţi de antecedente violente sau de un comportament care ar fi putut reprezenta un pericol pentru jandarmii chemaţi să percheziţioneze clădirile.
Din documentele aflate la dispoziţia Curţii reiese că activitatea MISA şi a membrilor săi era monitorizată îndeaproape de autorităţi de mai mulţi ani. Prin urmare, nu a fost o operaţiune hazardată, de natură să genereze evoluţii neaşteptate pentru forţele de ordine chemate, iar acestea să nu fie pregătite. Din contră, autorităţile au premeditat operaţiunea şi au avut suficient timp pentru evaluarea eventualelor riscuri şi luarea tuturor măsurilor necesare pentru a proceda la percheziţie fără a recurge la forţa excesivă.
Cu toate acestea, în ciuda timpului de pregătire a operaţiunii, nu rezultă din dosar că autorităţile să fi luat în considerare absenţa antecedentelor şi caracterul nonviolent al comportamentului reclamanţilor.
În plus, Curtea a observat şi alte deficienţe în pregătirea operaţiunii. Astfel, deşi în mandatul emis de curtea de apel obiectul percheziţiei era limitat la confiscarea echipamentelor informatice, se pare că acest fapt nu a fost adus la cunoştinţa militarilor batalionului special al Jandarmeriei. Aceştia din urmă au fost informaţi despre o operaţiune de luptă împotriva traficului de droguri şi a prostituţiei şi, prin urmare, au angajat o forţă specifică acestui tip de operaţiune cu risc crescut”.
Încălcarea Art. 3 sub aspect procedural (paragrafele 167-176 din hotărârea ataşată)
Reclamanţii au denunţat în egală măsură absenţa unei anchete efective cu privire la acuzaţiile de rele tratamente.
Guvernul a apreciat că probele de la dosar justificau clasarea. Mai mult decât atât, Guvernul a considerat că concluziile PICCJ s-au coroborat cu cele ale parchetului militar în privinţa acuzaţiilor principale şi cu raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.
Curtea notează că plângerile reclamanţilor au avut ca rezultat clasarea, soluţie dispusă de PICCJ la 16 mai 2005 şi bazată exclusiv pe elemente din dosarul de anchetă vizând MISA şi anumiţi membri ai acesteia.
Curtea regretă în mod special lipsa oricărei încercări de a administra probe şi de a audia martori pentru a verifica derularea evenimentelor, circumstanţele exacte în care au fost aduşi reclamanţii şi eventuala conotaţie discriminatorie a relelor tratamente denunţate.
Curtea apreciază că ancheta deschisă de parchetul militar şi raportul Inspecţiei Judiciare nu pot compensa caracterul sumar al anchetei PICCJ.
În această privinţă, Curtea reaminteşte caracterul îndoielnic al independenţei procurorilor militari însărcinaţi cu investigarea acuzaţiilor de rele tratamente aduse agenţilor statului, din cauza apartenenţei lor la structura militară şi a subordonării ierarhice. În mai multe rânduri, Curtea a constatat o încălcare a Art. 3 din Convenţie din cauza lipsei de independenţă a parchetului militar (a se vedea Barbu Anghelescu vs. România, nr. 46430/99, par. 67, 5 octombrie 2004; Dumitru Popescu vs. România – nr. 1, nr. 49234/99, par. 75, 26 aprilie 2007; Melentie vs. România, nr. 43247/02, par. 27, 9 noiembrie 2006; Soare şi alţii vs. România, nr. 24329/02, par. 169, 22 februarie 2011; Austrianu vs. România, nr 16117/02, par. 70, 12 februarie 2013; şi, mai recent, Birgean vs. România, nr. 3626/10, par. 72, 14 ianuarie 2014).
În ceea ce priveşte raportul Inspecţiei Judiciare, Curtea constată că acesta nu abordează circumstanţele şi metodele aducerii reclamanţilor, ci doar situaţia lui Gregorian Bivolaru şi transmiterea către presă a imaginilor filmate în timpul operaţiunii.
Încălcarea Art. 5 din Convenţie (paragrafele 194-202)
Curtea notează că nu este contestat de părţi faptul că la 18 martie 2004 reclamanţii s-au aflat sub controlul autorităţilor. După percheziţiile efectuate în prezenţa jandarmilor, aceştia au fost transportaţi, sub pază armată, la sediul parchetului, unde au aşteptat timp de mai multe ore. În această perioadă, care, potrivit afirmaţiilor Guvernului, a durat de la 9 dimineaţa până noaptea, reclamanţilor nu li s-a permis să părăsească nici locul percheziţiilor, nici sediul parchetului.
Având în vedere cronologia evenimentelor şi ţinând cont de caracterul forţat al aducerii reclamanţilor, Curtea constată că acestea au făcut obiectul privării de libertate (a se vedea, mutatis mutandis, Creangă vs. România, Marea Cameră, par. 99; Ghiurau vs. România, nr. 55421/10, par. 80, 20 noiembrie 2012; şi, spre deosebire de situaţia în discuţie, Soare şi alţii vs. România, nr. 24329/02, par. 237, 22 februarie 2011).
Prin urmare, rămâne de stabilit dacă privarea de libertate a reclamanţilor a fost «în conformitate cu legea», în sensul Art. 5.1 din Convenţie.
Guvernul a afirmat că privarea de libertate a fost o măsură administrativă bazată pe dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 218/2002 (privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, n.r.) şi justificată din punctul de vedere al Art. 5.1 lit. b) din Convenţie.
Curtea notează că, în temeiul art. 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 218/2002, pentru ca poliţiei să i se permită să conducă o persoană la sediu în vederea verificării identităţii, trebuie îndeplinite cumulativ două condiţii: incapacitatea persoanei controlate de a dovedi identitatea în condiţiile prevăzute de lege şi existenţa suspiciunii comiterii unei infracţiuni.
Or, Curtea constată că în cauză una dintre aceste condiţii nu a fost îndeplinită. Curtea notează că în procesele-verbale identitatea reclamanţilor a fost stabilită pe baza documentelor de identitate, la sosirea reprezentanţilor forţelor de ordine în clădirile percheziţionate. Mai mult decât atât, în declaraţiile de la parchet ale reclamanţilor, identitatea lor a fost din nou clarificată, fără ca anchetatorii să facă menţiuni cu privire la vreo incapacitate sau dificultate de stabilire a acesteia.
În ceea ce priveşte a doua condiţie prevăzută de lege, Curtea notează că reclamanţii nu au făcut obiectul niciunei anchete înainte de percheziţie. În declaraţiile lor nu a existat niciun indiciu care ar putea sugera că aceste declaraţii au fost luate în cadrul unei anchete preliminare împotriva lor.
Reiese din circumstanţele cazului că reclamanţii au fost reţinuţi la parchet pentru unicul scop de a fi audiaţi în dosarul penal care i-a vizat pe Gregorian Bivolaru şi pe alţi membri ai MISA. Cu toate acestea, ei nu au fost în niciun moment informaţi nici cu privire la motivele prezenţei lor în fața procurorului, nici cu privire la statutul lor de martori.
Având în vedere că în Codul de procedură penală existau dispoziţii specifice pentru a asigura aducerea în calitate de martori, printre care, în ultimă instanţă, şi aducerea prin constrângere, Curtea consideră că articolul 31 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 218/2002 nu poate constitui un temei legal pentru privarea de libertate a reclamanţilor.”
(Încălcarea Art. 8 din Convenţie, în paragrafele 215-238 din hotărâre.)
Citiţi aici integral Hotărârea CEDO în cauza Amarandei şi alţii vs. România.
 
yogaesoteric
26 aprilie 2016