..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

marți, 13 septembrie 2016

Cântecul străvechi scandinav care îmblânzește animalele

Kulning sau cântecul ciobanilor, cum este numit în unele părți ale Norvegiei, este un anumit tip de muzică scandinavă străveche, folosită pentru a chema animalele aflate la păscut în zonele montane din Suedia și Norvegia. Potrivit legendelor vikinge, melodia îmblânzește temporar chiar și marii prădători, precum lupii sau urșii, însă nu acesta este principalul său scop.
Tonurile înalte și metoda de a cânta această melodie permit propagarea sunetului pe distanțe lungi, ceea ce a făcut ca ea să fie folosită în trecut de către scandinavi și pentru comunicare între localitățile izolate. Fiecare familie avea propriul său cânt unic, ce era recunoscut de ceilalți, cu care răspundea chemărilor auzite. 
Kulning este asemănător cu yodeling, care de asemenea poate fi auzit din depărtare.
Acest cânt străvechi conține multe semitonuri și sferturi de ton, care sunt cunoscute printre muzicologi ca tonuri melancolice. Faimosul compozitor norvegian Edvard Grieg a fost influențat de kulning în unele dintre lucrările sale, iar în zilele noastre o serie de cântăreți de muzică folk au inclus acest cânt în muzica lor.
În comparație cu alte cântece tradiționale scandinave, precum joik, nu există nicio dovadă că kulning a fost folosit în ritualuri religioase sau pentru alte scopuri mistice. Potrivit izvoarelor istorice, singurul său scop a fost cel de control asupra animalelor.
Tradiția este încă vie și astăzi, deși numărul celor care o practică este în scădere. Un video postat pe youtube, în care artista suedeză Jonna Jinton reușește să cheme o turmă de vaci cu ajutorul acestui cântec, a devenit viral în doar două zile.
 

 

yogaesoteric
10 septembrie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu