..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 27 martie 2016

10 MOTIVE PENTRU A ASCULTA MUZICA CHIAR DACA NU CUNOSTI LIMBA

de  la 23 Mar. 2016
10 motive pentru a asculta muzica chiar daca nu cunosti limba
Aldous Huxley afirma la un moment dat ca "dupa liniste, ceea ce reuseste cel mai mult sa exprime ceea ce nu se poate exprima, este muzica". Muzica este si a fost intotdeauna o sursa imensa de inspiratie si de divertisment pentru multa lume.

Aici se intampla insa un lucru interesant. Majoritatea melodiilor pe care le ascultam zilnic au versuri in limbi pe care nu le vorbim sau pe care nu le cunoastem, de aici si ideea ca "sufletul muzicii" este de neinteles si inaccesibil. Dar ar trebui acest lucru sa ne opreasca din a asculta muzica? Simtul realitatii ar spune da. Tocmai de aceea, sunt aici pentru a va dovedi contrariul.
 
1. Cu ajutorul muzicii poti invata cu usurinta o limba noua 
Oricat de ciudat suna, muzica poate fi o metoda foarte eficienta de a invata o limba noua. Daca te afli in stadiul in care inveti o limba straina sau planuiesti sa inveti una, ar trebui sa asculti melodii in acea limba.
Cu privire la rolul pasiv al muzicii in invatarea unei limbi noi, s-au facut nenumarate studii. Dar este foarte posibil ca tu sa fi experimentat deja acest lucru. Se intampla sa asculti o melodie usor de retinut, pentru ca apoi sa te trezesti fredonand-o. Acelasi lucru se intampla si atunci cand invatam o limba straina. 
 
2. Muzica se poate simti intotdeauna
Daca stam sa ne gandim logic, o piesa este alcatuita din ritm si linie melodica, insotite de obicei de versuri care reprezinta continutul principal al cantecului. Cu toate acestea, ca forma artistica, muzica este mai mult decat o simpla structura. 
Principala calitate a oricarui cantec este emotia pe care acesta o transmite. Cum te face sa te simti? Ce emotii iti starneste? Iar un lucru cert despre emotie este faptul ca nu exista bariere culturale, precum limbile straine, pentru a fi definita. 
Orice piesa muzicala, cantata in orice limba, exprima o emotie pe care ascultatorii ei o vor simti imediat. Asadar, limba in care este scris cantecul nu ar trebui sa conteze, atat timp cat simti ce vrea acesta sa transmita.  

 
3. Muzica te ajuta sa te misti pe ritm 
De-a lungul istoriei, unul dintre principalele scopuri ale muzicii a fost acela de a ne face sa dansam. Fiecare cultura are propriile dansuri, insotite de cantece specifice. Ca si emotiile, ritmul nu are bariere culturale si oricine isi doreste sa se "miste", poate dansa pe orice piesa, indiferent de limba. 
De cate ori nu ai dat peste un cantec vesel, despre care nu stiai nimic, nici cine il canta nici despre ce e vorba in el, dar care te-a facut sa te misti? Mie mi s-a intamplat. 
 
4. Iti deschide calea spre diferitele stiluri muzicale de pe intreg mapamondul
Acest lucru este important, in mod deosebit, daca esti compozitor. Dar poate fi la fel de important si daca esti un simplu om pasionat de muzica. Fiecare cultura are propria ei evolutie. Si odata cu ea, propriile valori culturale, norme si stiluri unice. 
Acest lucru este valabil atat pentru muzica, dar si pentru orice alta forma artistica. Daca esti deschis spre ascultarea cantecelor in limbi straine, atunci ti-ai deschis singur calea catre o noua dimensiune culturala. Majoritatea compozitorilor imprumuta influente din cantece ce-si au originea intr-o singura cultura. Imagineaza-ti cum ar fi ca acestia sa imprumute influentele muzicale din toate culturile lumii.
  
5. Muzica are acelasi gen in culturi diferite
Daca iti doresti sa asculti doar un gen muzical, tine cont ca exista piese care apartin aceluiasi gen, dar interpretate in limbi diferite. Muzica rock, heavy metal-ul, hip hop-ul sau orice iti place sa asculti, se intalnesc peste tot in lume. Si fiecare limba isi adauga propria amprenta asupra genului respectiv. 
Ar putea exista cu usurinta un artist din Mongolia care te poate influenta mai mult decat ar face-o un artist din tara natala. Ideea este ca, daca iti place sa asculti melodii in alte limbi, sa nu lasi acest lucru sa iti ingradeasca influentele. Undeva in lume poate exista o piesa care asteapta sa te influenteze. Nu lasa niciun obstacol sa stea in calea acesteia. 

 
6. Pana la urma, versurile melodiilor pot fi traduse
Traim totusi in secolul 21. Avem acces la atat de multe aplicatii care ne pot ajuta sa descifram mesajul melodiilor straine. Majoritatea lor sunt gratis si incredibil de precise. 
Traducerea cuvintelor te ajuta la inceput sa intelegi care este mesajul cantecului, astfel incat data viitoare cand vei simti nevoia sa fredonezi melodia, sa stii ce canti. Apoi, exista si o perspectiva unica pe care cuvintele traduse le ofera despre cultura asociata cantecului. 
 
7. Muzica te poate ajuta sa formezi o conexiune intre tine si vorbitorii nativi
Visul oricarui calator este de a fi tratat de catre localnici ca fiind unul de-al lor. Insa, orice turist stie cat de greu este ca acest lucru sa se intample. De aceea, multi dintre noi ajungem sa calatorim in locuri noi fara a ne bucura pe deplin de cultura locului respectiv. Ei bine, pentru toate aceste lucruri, muzica este inca o data raspunsul. 
Imagineaza-ti ca esti singur intr-o camera cu un strain. In jur, sim?i ca atmosfera este tensionata. Dintr-o data, strainul incepe sa fredoneze un cantec popular din cultura ta. Cat de fericit te vei simti in momentul acela? Fiecare cultura are un set de melodii foarte valoroase pe care, daca le poti canta impreuna cu localnicii, atunci fara indoiala vei fi tratat ca unul de-al lor.  

 
8. Muzica te ajuta sa eviti dezastrul creat de contrastul dintre o melodie de calitate si niste versuri ingrozitoare

De cate ori nu ti s-a intamplat sa dai peste o melodie excelenta doar ca sa sfarsesti prin a fi dezamagit de versurile superficiale? De cate ori ai apreciat cantaretii pentru prestatia lor, dar in schimb ai detestat versurile slabe ale melodiilor pe care acestia le-au cantat? 
Ei bine, in cazul melodiilor straine, astfel de probleme nu exista. Daca iti place muzica, iti place si atat, indiferent care sunt versurile melodiei respective. Dupa ce ai evitat aceasta drama, esti liber sa te lasi influentat in mod subiectiv de muzica. Cei mai buni artisti iti vor spune ca "influentele subiective sunt cele mai bune".  

  
9. Vei fi perceput drept un om cultivat
Din pacate, lumea moderna duce lipsa de oameni cultivati. Si sa fii perceput drept o persoana cultivata in societatea de azi, reprezinta un mare avantaj. Daca intr-adevar iti plac melodiile straine, atunci esti cu mult mai cultivat fata de restul. Fie ca asculti opera italiana in timp ce pregatesti cina, sau ca asculti Rammstein in timp ce faci sport inseamna ca apreciezi cultura melodiilor respective. Acest lucru este foarte rar intalnit printre oamenii obisnuiti i, prin urmare, "unic". Cultivand acest obicei poate fi la fel de benefic carierei tale cat si vietii personale.  
 
10. Muzica te ajuta sa depasesti barierele culturale
Inca o data, istoria a demonstrat ca arta poate fi un mijloc excelent de a conecta lumea. Acest lucru se aplica in mod special in lumea moderna, unde tehnologia a facut ca formele artistice sa fie accesibile in toate colturile lumii. Si in cazul muzicii, regina artelor, totul este identic. 
Realizezi acest lucru atunci cand vezi oameni care nu vorbesc limba japoneza, dar iubesc muzica k-pop, oameni care nu vorbesc Hindi, dar danseaza pe muzica de la Bollywood. Practic, devenim toti parte dintr-un imens multiculturalism. 

http://www.sanatatesistaredebine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu