..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 30 octombrie 2013

Eugenia Vodă, scrisoare deschisă către CNA.



Realizatoarea TV Eugenia Vodă a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Naţional al Audiovizualului în care solicită interzicerea reclamelor companiei care dorește exploatarea minieră de la Roșia Montană. Eugenia Vodă întreabă încă de la începutul scrisorii de ce e „bun pentru România” (tema principală a campaniei publicitare a RMGC, n.r.) „un Lac Otrăvit, mai mare decît Monaco”. „Am citit că pe marginea subiectului Rosia Montană s-au strîns la CNA, în ultimele luni, în jur de 2000 (două mii!) de „sesizări, plîngeri, reclamaţii”. Şi totuşi, incredibil, acest subiect major, de interes naţional, nu a încăput pînă acum pe ordinea de zi a nici unei şedinţe a dumneavoastră. Prin prezenta scrisoare deschisă – pe care o puteţi înregistra şi ca pe o „plîngere deschisă” – solicit membrilor CNA stoparea imediată şi totală a reclamelor legate de Roşia Montană, care au invadat audiovizualul românesc”, scrie Eugenia Vodă, care adaugă că reclamele RMGC contravin dispoziţiilor legale privind informarea corectă a publicului. Redăm mai jos textul scrisorii Eugeniei Vodă care, chiar dacă este lungă, merită citită integral:
„Am citit că pe marginea subiectului Rosia Montană s-au strîns la CNA, în ultimele luni, în jur de 2000 (două mii!) de „sesizări, plîngeri, reclamaţii”. Şi totuşi, incredibil, acest subiect major, de interes naţional, nu a încăput pînă acum pe ordinea de zi a nici unei şedinţe a dumneavoastră. Prin prezenta scrisoare deschisă – pe care o puteţi înregistra şi ca pe o „plîngere deschisă” – solicit membrilor CNA stoparea imediată şi totală a reclamelor legate de Roşia Montană, care au invadat audiovizualul românesc.
Aceste reclame contravin dispoziţiilor legale privind informarea corectă a publicului. Pînă şi la reclamele unor medicamente care se eliberează fără reţetă, privitorul e avertizat obligatoriu: „Citiţi cu atenţie prospectul”. Pe cînd la reclamele aşa-zisului „minerit modern”, nu! El e „BUN PENTRU ROMÂNIA”, se repetă în diverse feluri, pe mai toate canalele, în neştire, însoţit de somaţia „Spune Da mineritului!”, ca într-un fel de referendum privat, al unui stat în stat! Iar pe internet, de mii de ori, pe orice ai da click, orice ai căuta – un film, un autor, un bilet de avion, o reţetă de bucătărie, orice -, ţi se înfige în ochi, zbang!, „Spune Da mineritului!”… Într-un fel, e de înţeles: pe seceta asta, nici banii RMGC nu au miros. Şi totuşi, cînd e vorba de un subiect care a răvăşit România, şi care e încă în dezbatere naţională, nu credeţi că aţi putea găsi modalitatea legală de a stopa tot acest veritabil dezmăţ publicitar, generator de confuzie? Am văzut, în arhiva CNA-ului, că în 2009, după multiple tergiversări, a fost interzisă o campanie publicitară RMGC, pe aceeaşi temă, pentru că vehicula sume inexacte (cu care ni se povestea, în reclame, cîte şi mai cîte am fi putut noi face!). Vi se pare că enunţul „bun pentru România” e mai puţin inexact decît o simplă cifră? Vi se pare că, de la acea campanie care – o spunea atunci o voce a CNA-ului – „dezinformează şi manipulează, spune mari neadevăruri”, s-a schimbat ceva? Aceste noi reclame contravin Codului de practică în publicitate ( art 1.3, potrivit căruia „comunicarea trebuie să evite orice afirmaţie sau reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare”; sau art. 5.1, potrivit căruia „anunţatorul trebuie să fie în măsură să probeze veridicitatea datelor, descrierilor, afirmaţiilor folosite în comunicare”). Toată această campanie încalcă şi art.114 din Decizia nr 187 privind Codul de reglemetare a conţinutului audiovizual (nu mai invoc şi alte articole, pentru că, desigur, CNA-ul ar putea găsi rapid argumentaţia juridică pentru o hotărîre dreaptă, cu condiţia să vrea!). Şi, pentru credibilitatea instituţiei dumneavoastră în ochii opiniei publice, ar fi bine să vrea! Cred că CNA-ul ar trebui să merite să fie perceput nu ca o sumă de funcţionari care distribuie licenţe şi sancţiuni, mereu atenţi la recomandările celor care i-au recomandat acolo, şi cu atît mai puţin ca un spaţiu al unor sinecuri, ci ca un for intelectual, al unor conştiinţe independente, arse de dorul sănătăţii audiovizualului românesc…
Se ştie, un bun mercenar al publicităţii poate face credibil absolut orice mesaj; el poate să ne convingă şi de raportul dintre fericire şi soda caustică, şi de efectul razelor de lună asupra galoşilor de gumă; nu degeaba a avut atîta succes titlul: „Nu-i spuneţi mamei mele că lucrez în publicitate, ea crede că sunt pianist într-un bordel!”… „Bun pentru România”? De ce am crede nişte oameni de pe stradă, culeşi din toată ţara, cu oraşul scris pe ecran, care ne spun, implicit şi explicit, că proiectul „e bun”, şi nu am crede, în schimb, PROFESIONIŞTII acestei ţări (geologi, chimişti, economişti, arhitecţi) care ne spun – e drept că mult mai rar, şi nu în spaţiile publicitare – că NU e deloc bun?! Printre altele, toată această lungă poveste, „Roşia Montană”, e un exemplu de umilire publică a profesioniştilor, care nu au un cuvînt hotărîtor şi limede de spus, acoperiţi fiind de hărmălaia politicienilor şi de tradiţionalele cozi de topor.
În economie, ca şi în medicină, primul principiu care ar trebui să funcţioneze ar fi: în primul rînd să nu faci rău. Dacă românul neinformat ar citi „prospectul” s-ar îngrozi: cine ar mai lua un medicament dacă ar afla că, la capătul unui tratament paliativ, s-ar trezi, în proporţie de 100%, cu o uriaşă tumoră malignă pe faţă? Şi ce altceva decît o tumoră pe faţa României ar fi acel lac otrăvit uriaş, mai mare decît Monaco, rămas în Apuseni în urma exploatării? Cu siguranţă că nu poţi fi decît solidar cu minerii din Roşia Montană şi cu problema de fond: ei au dreptul la muncă şi dreptul la demnitate, la fel cum au – sau ar trebui să aibă – şi oamenii din Delta Dunării, şi din Bucovina, şi de oriunde din România. Dar aceşti „roşieni”, aflaţi în epicentrul unei situaţii conflictuale, sunt azi în situaţia de a nu mai vedea pădurea din cauza copacilor. Dacă ar citi cu atenţie „prospectul”, şi dacă l-ar înţelege la dimensiunile lui de perspectivă, aceşti oameni ar respinge, ei înşişi, mutilarea ţării lor. „Ţara moţilor”, aşa se chema impresionantul documentar despre Apuseni, al lui Paul Călinescu, premiat, în 1939, la Veneţia… Dacă vrei să salvezi ce e frumos în ţara ta, nu înseamnă că eşti păşunist, nu înseamnă că eşti eco-anarhist, nu înseamnă că vrei să vezi Apusenii plini de „Fefelegi” şi de ciobani Ghiţă care caută o reţea de socializare în pustie, nu înseamnă nici că vrei să reduci România la o „grădină botanică” (deşi, la rigoare, e de preferat să fii sărac într-o grădină botanică, decît sărac într-un mediu toxic)! Nu înseamnă că nu ţi-ai dori o ţară civilizată, cu industrii puternice, nu înseamnă că nu întorci capul de cîte ori treci, de pildă, prin Drumul Taberei, pe lîngă un maidan de pe care tot nişte „investitori” au ras Tricodava, cîndva o fabrică faimoasă, sau că nu ţi se strînge inima cînd vezi, la televizor, dinamitarea unui furnal de uzină părăsită… Pentru că toate au însemnat oameni, ani, viaţă, sacrificii, pe altarul unei false industrializări; toate sunt ca un spectru al Eşecului, care nu ne dă pace…
Să compari Roşia Montană, acest proiect industrial faraonic, care riscă să ne urîţească şi să ne îmbolnăvească Transilvania, cu succesul autohton al unei celebre uzine de automobile, e aberant! Să spui că un refuz al acestei investiţii e un semnal negativ pentru investitori, e la fel de aberant. Investitorii nu sunt nişte sperioase domnişoare de pension; Dumnezeul lor e unul singur: Profitul. Faptul că România refuză să-şi desfigureze o zonă istorică, cu cea mai veche atestare documentară, faptul că refuză să înlocuiască un paradis natural cu acea baltă cianurată mai mare decît Monaco, nu ar pune pe nimeni pe fugă, dimpotrivă! Ceea ce contează mai mult, pentru investitori, e să fim o ţară corectă, fără şpagă, fără loc fruntaş în topul comisioanelor ilicite, şi cu o legislaţie coerentă. Iar uneori, pentru „imaginea României”, e mult mai important un rest de demnitate, decît gramele de aur pe cap de locuitor!
Am auzit şi văzut, la televizor, reprezentanţi RMGC, ca nişte mutanţi ai patriotismului, cu figuri inocente şi cu un discurs obsesiv, gen „bun pentru România”; dar cînd vine vorba de slalomul printre ilegalităţi, cu care a început ceea ce s-ar putea chema „lungul drum al Roşiei către moarte”, „şeful” îl ia în braţe pe „eu sunt mic nu ştiu nimic”, eu sunt „nou”, eu sunt venit „după”!
Un impact economic minor şi tranzitoriu nu justifică, în nici un fel, desfigurarea feţei României, cu grave consecinţe asupra „subconştientului nostru colectiv”. Pentru că una e să ştii că ai o ţară cu frumoşii Apuseni care ascund o comoară, la care poate vei ajunge o dată (va veni şi timpul să o accesăm, dar nu aşa şi nu acum, ci mai inteligent, mai sofisticat, mai puţin invaziv şi mai profitabil pentru economia naţională), şi alta e să ştii că avem acolo, vorba lui Daneliuc, într-un interviu, O BALTĂ! Doar că, spre deosebire de Daneliuc, şi în ciuda tuturor aparenţelor, eu nu cred că „preocuparea principală a românului e grătarul cu mici”! Şi cred că toţi aceşti politicieni, parcă ieşiţi din mantaua unui Ed Wood al marilor dezastre, se joacă, de fapt, cu focul; din inconştienţă sau respectînd savante strategii de manipulare a mulţimii, ei subestimează ceea ce se cheamă iubirea pentru Transilvania!
Pentru că una e să desfăşori un asemenea şantier în deşertul australian, sau lîngă Polul Nord, sau în fundul Africii, şi cu totul altceva e să-l trînteşti în inima istorică a unei ţări, cu consecinţe dezastruoase pentru întreaga zonă. Am făcut ocolul lumii, dar nicăieri n-am văzut să se laude cineva cu vreun lac cianurat, nici cu gropi de gunoi performante! (pentru asta ar fi trebuit să fac excursia organizată pentru anumiţi ziarişti, de RMGC, în Noua Zeelandă!). Oricît de modernă sau de cochetă ar fi o exploatare industrială, rezultatul e unul singur: urît! Îşi poate imagina, cineva, un asemenea proiect industrial devastator, pe valea Loirei, sau în Toscana? „Apusenii sunt mai frumoşi decît Toscana”, am citit într-un articol al unui turist britanic, şocat că o exploatare industrială vrea să-i distrugă (dacă n-o fi fost un agent sorosian, plătit gras ca să ne împedice să prosperăm)! Am văzut şi că există avocaţi ai diavolului, care se dau de ceasul morţii, cum o să plătim noi sume uriaşe RMGC-ului! Nici o instanţă de pe glob nu ar putea acuza o ţară pentru că îşi apără identitatea şi avuţia naţională. Dimpotrivă, populaţia României ar putea cere daune morale, pentru că a fost dezinformată şi tocată publicitar agresiv, în tot acest timp! Posibilelor „presiuni politice transoceanice”, în favoarea acestui proiect economic de proporţii monstruoase, dar deosebit de interesant pentru conturile unora, li s-ar putea răspunde, „Vade retro!”, în afaceri se mai şi pierde! Ar putea fi invocat şi scandalul recent, pornit de la Washington, dar cu ecouri în întreaga Americă, percutat şi la Casa Albă, legat de o serie de morminte de eroi, găsite în neregulă, în Cimitirul Arlington! Or, proiectul RMGC ne dărîmă biserici şi ne distruge cimitire, lăsînd în urmă un Lac Mort mai mare şi decît Central Park! (Vorba unui umorist, ne-eco-anarhist, „Munţii noştri aur poartă, să nu-i facem Mare Moartă!”)… Apropo, Central Park e vizitat, anual, de 25 de milioane de turişti. Cîţi turişti ar mai fi amatori să viziteze Apusenii, cu o zonă toxică, secătuită, şi cu un Lac Mort băltind ameninţător, apărat, ni se spune, de „cel mai sigur baraj din lume”, care „zice mamă, zice tată, zice ţară adorată”? Am mai auzit şi varianta vitează că, în cazul exploatării, statul nostru va controla atent tot ce se va găsi acolo… In orice afacere, patronul, cel care dă banii, e cel care deţine controlul, restul e pură fantezie; e greu de imaginat cum un stat care n-a reuşit să controleze nici măcar legalitatea unor contracte, va reuşi să controleze compoziţia fină a unor minereuri. Am mai auzit şi varianta că „aurul va rămîne acasă”: deci le asigurăm investitorilor şi vînzarea mărfii, iar noi ne cumpărăm propriul aur – asta da afacere! Am mai auzit şi asigurări politicianiste că proiectul actual e unul nou, care nu seamănă cu cel vechi, şi am auzit mai ales că „vom renegocia”! Domnilor şi doamnelor, nu mai negociaţi şi renegociaţi degeaba! Inima României nu e negociabilă!
Intr-adevăr, trebuie să ai o inimă de plumb, şi un nume predestinat, PLUMB, ca să poţi vorbi, şi încă în calitate de „ministru al mediului”, e drept, cu o limbă de lemn, despre „maximizarea beneficiilor de mediu aduse de proiectul RMGC”!!! Principalul beneficiu fiind, desigur, acel imens iaz (nu iad?) de decantare, „reecologizat”, care va aduna tot gunoiul (gestiunea reziduurilor miniere, dacă preferaţi). Tot prin absurd: dacă acel gunoi nu e toxic, aşa cum ni se spune, atunci el ar putea fi deversat în Marea Neagră? Sau, tot prin absurd, dacă ar fi încărcat în sute de mii de containere, ar exista un loc de pe lumea asta care ar primi acel gunoi prietenos? Şi dacă da, cît ar costa ca să-l primească? Nu cumva ar fi mult mai mult decît firfiricii-mizilic cîştigaţi din toată afacerea?
Am dat clik pe „Auri sacra fames” (e de prisos să mai spun că şi aici a apărut, zbang!, „Spune DA mineritului”!), „blestemata foame de aur, la cîte ticăloşii nu i-ai împins tu pe oameni”, de la Vergiliu încoace… Stupefiant e că, de azi-mîine două decenii, această „corporaţie”, investind masiv în publicitate şi în teatrul de amatori local, miluind în dreapta şi-n stînga, avansează ca un tanc pus pe pilot automat, implacabil, centimetru cu centimetru, în ciuda întregii agitaţii şi a tuturor „plîngerilor” din jur! Cred că aşa au venit multe catastrofe în istorie. O temă care s-ar putea discuta ar fi adaptarea la actualitate a conceptului de „crimă împotriva umanităţii”… Natura înseamnă Viaţă, natura nu are glas ca să se apere singură, natura are, şi în secolul nostru, misterul şi imprevizibilul ei. Există situaţii în care natura a fost distrusă, dar în beneficiul oamenilor, pentru mii de ani. În cazul Rosia Montană e vorba de o agresiune violentă şi masivă, pe termen scurt, şi care ne lasă, pentru mii de ani, cu un lac cianurat, stresant pentru o întreagă populaţie civilă din zonă, care e pusă în pericol, în urma unor acte fie iniţiate, fie încurajate, fie doar tolerate de autorităţi…
Un mare scriitor, Camus, spunea: „Singura solidaritate umană indiscutabilă e solidaritatea în faţa morţii”. Ca o solidaritate în faţa morţii se explică faptul că protestele împotriva distrugerii Apusenilor au reunit români şi unguri, tineri şi bătrîni, hipsteri şi preoţi, de toate confesiunile, fotbalişti şi academicieni… Toţi nu pot decît să spere că votul din Parlament va fi unul deschis, la vedere, nominal; corect ar fi ca fiecare votant să-şi asume, în faţa naţiunii şi a istoriei, responsabilitatea opţiunii sale, ca să nu existe sentimentul difuz şi apăsător că „toată lumea e de vină”. Am auzit şi varianta că „dacă votul e politic, proiectul nu va trece”. Cred că e exact invers.
Oricum, în momentul votului, fiecare parlamentar să-şi imagineze cum s-ar simţi dacă, în viitor, ar fi obligat de viaţă (sau pe viaţă) să-şi ducă zilele în localitatea numită Piatra Albă (creaţie RMGC), pe malul Lacului-Mort-mai-mare-decît Monaco, şi să respire praful ridicat de vînt de pe întinderile de piatră golaşă… Şi totul, străjuit de o pancartă, pe care să fie scris, negru pe alb, sau gri pe gri: „AICI A FOST AURUL DUMNEAVOASTRĂ! NOROC BUN!”
…Iată de ce, aşadar, solicit CNA-ului să stopeze orice publicitate comercială pe marginea acestui subiect dureros. Sau să impună mesajul corect, cum ar fi: Spune Da locurilor de muncă la Roşia Montană, dar spune NU unui lac otrăvit mai mare decît Monaco! Spune Da mineritului modern în Apuseni, dar spune NU unui proiect industrial de suprafaţă, cu efect distrugător!…
Cu tristeţe şi cu speranţă,
Eugenia Vodă”
(pentru conformitate C.M.)

marți, 29 octombrie 2013

DOVLEACUL



(DAȚI DOVLECI PORCILOR DAR MAI PĂSTRAȚI ȘI PENTRU VOI!)

Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala.
Seminte ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic.

 Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora si folosit intr-o varietate de retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.
Dovleacul poate fi consumat:
- copt sau sub forma de placinta;
- crud si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente;
- inabusit in supe;
- sub forma de decoct de seminte;
- suc - folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.
Beneficiile dovlecilor
Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si betacaroten.
Datorita antioxi­dantilor, dovleacul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare.
Betacarotenul din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange.
Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A.
Dovleacul este una din legumele sarace in calorii. Furnizeaza doar 26 kal pe 100 g si nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibra dietica, anti-oxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii.
Dovleacul este un adapost al multor vitamine antioxidante precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu 7384 mg pe 100 g, este una din legumele familiei cucurbitacee cu cel mai inalt nivel de vitamina A, furnizand aproximativ 246% de RDA. 100 g de dovleac asi­gurand 70% din necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina A este un antioxidant natural puternic si este solicitat de catre corp pentru mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz. Studiile de cercetare arata ca mancarurile naturale bogate in vitamina A ajuta corpul sa se protejeze impotriva cancerului la plaman si la cavitatea bucala.
Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Dovlea­cul este o sursa de liteina si zeaxantina, doi antioxidanti din familia carotenoidelor.
Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.
Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9).
In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare.
Este de asemenea o sursa excelenta a multor compusi naturali flavonoizi polifenolici precum carotenii alpha si beta, cryptoxanthin, lutein si zeaxanthin. Carotenii se transforma in vitamina A in interiorul corpului.
Zea-xanthin este un antioxidant natural care filtreaza razele UV (ultra-violet) in macula lutea in retina ochiului. Astfel, ajuta la protejarea de "boala maculara legata de varsta" (BMLV) la oamenii batrani.
Este de asemenea o sursa bogata de vitamine din grupul B - complex precum folati, niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic, precum si minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
100 g de seminte de dovleac furnizeaza:
- 559 kal
- 30 g de proteine
- 110% RDA de fier
- 4987 mg de niacin (31% RDA)
- seleniu (17% RDA)
- zinc (71%)
- fara colesterol.
100 g de dovleac contine:
- Carbohidrati 4 g
- Proteine 1 g
- Fibre 1,3 g
- Vitamina E 1,06 mg
- Zinc 0,32
- Magneziu 0,12 mg
- Calciu 21 mg
- Fier 0,8 mg
- Betacaroten 2 mg
- Vitamina C 9 mg
De la dovleac se folosesc aproape toate partile componente, fiind foarte bogat in vitamine. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul si au rolul de a distruge colesterolul si de a regenera organismul. Semintele sunt o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, buni pentru sanatate. Contin si lecitina si protide.
Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate.
Este recomandat in caz de leucemie, cancer ,avand un rol energizant.

Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata.
Magneziul din seminte alunga oboseala si lecitina imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte (sa fie neprajite) si veti observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei.
Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:
- eliminarea parazitilor intestinali;
- desfunda vasele de sange;
- regleaza colesterolul;
- stimuleaza activitatea rinichilor.
In curele de cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in plagi sau diverse boli greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant.
Alte beneficii:
- elimina parazitii intestinali;
- regleaza nivelul colesterolului;
- ajuta la buna functionare a rinichilor;
- combate constipatia;
- arde grasimile;
- combate insomnia;
- previne tulburarile de vedere;
- asigura functionarea muschiului cardiac;
- elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut din dovleac).
Incercati sa folositi dovleacul pentru supele de legume. Veti vedea ca rezultatul va fi unul extrem de apreciat. Consumati cat mai des dovleac si nu uitati de beneficiile acestuia. Acesta poate fi foarte usor congelat in cazul in care nu aveti pofta de el. Atentie, daca suferiti de alergie la castraveti sau dovlecei se poate sa fiti alergic si la dovleac.
Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si abceselor. Totodata, o varietate de creme hidratante si antirid contin dovleac.
Dovleacul ascunde si o parte frumoasa in el. Mai exact, o masca pregatita din suc de dovleac si faina fac tenul mult mai moale si fin.
Indicatii si efecte terapeutice:
Dovleacul reduce riscul de cancer de colon datorita pe de-o parte continutului bogat in fibre alimentare care protejeaza mucoasa colonului de actiunea carcinogenilor, precum si datorita continutului crescut in vitamina A care ofera o buna protectie antioxidanta locala si generala.
Persoanele care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare daca au in dieta lor supe sau mancaruri cu dovleac crud se vor vindeca mult mai repede.
Dovleacul combate viermii intestinali. 1 gram de seminte de dovleac contine tot atatea proteine cat un pahar cu lapte. In plus, este stiut faptul ca un consum regulat de seminte de dovleac, in stare cruda, tine departe viermii intestinali. In caz de oxiuri, la copii se dau cate 10-15 seminte de dovleac descojite zilnic, iar adultii vor lua cate 20-30 de seminte pe zi. Acestea trebuie sa ramana neaparat cu pielita fina si uscata pe ele si se mesteca foarte bine. Dupa o ora se ia o lingurita cu ulei de ricin.
In ceea ce priveste semintele crude de dovlecel, acestea sunt o sursa buna de magneziu, mangan si fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.
Dovleacul duce la regenerarea celulelor pancreatice. O descoperire recenta sugereaza faptul ca dovleacul, prin compusii chimici ce ii detine, ajuta la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducand la cresterea nivelului de insulina in sange. Acesta este un produs destinat persoanelor predispuse diabetului, dar si celor care sufera deja de aceasta boala. Pentru a beneficia de proprietatile acestui miracol al naturii, trebuie consumat fiert, copt, prajit, adaugat in mancaruri sau preparat ca un piure. Dovleceii ce sunt inca mici si verzi pot fi mancati in acelasi mod.
Dovleacul este bun si in afectiunile prostatei. Din semintele de dovleac se extrage un ulei verde, gros, utilizat cu succes pentru gatit. Acesta se foloseste in general in amestec cu alte uleiuri vegetale, deoarece are un gust aspru. Ca si remediu popular este consumat de persoanele care sufera de prostata, fiind cunoscute proprietatile acestuia de a combate tumorile benigne (canceroase) ale acestei boli. Acizii grasi continuti de uleiul semintelor de dovleac ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange, a tesuturilor si nervilor.
Este bine de stiut ca dovleacul galben copt are proprietati terapeutice deosebite intr-o serie de afectiuni digestive. Acesta se prepara sub forma de suc, iar la sfatul specialistului este consumat in cura pe o anumita perioada.
Un dovleac copt bine se curata de coaja si seminte, se taie bucatele, se da pe razatoare sau prin masina de tocat si apoi se stoarce sucul. Lichidul astfel preparat se consuma imediat.
Este calmant usor al sistemului nervos, bun pentru insomnii si somn agitat. Cred ca vi se intampla adesea sa veniti acasa obositi de la munca, visand la un somn adanc si odihnitor. Dar cand va culcati, somnul nu mai vine ore intregi. Incercati o metoda batraneasca: se beau inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Tratamentul are si o reactie secundara placuta: puteti sa scapati de pungile de sub ochi, care apar in timpul somnului.

Sucul de dovleac este diuretic. Poate reduce edemele, poate fi utilizat in afectiunile cardiovasculare insotite de congestii, afectiuni ale ficatului, rinichilor si constipatii rebele. In functie de afectiune se pot consuma de trei ori pe zi cate 100 ml suc.
Se fierbe 500 g dovleac taiat cuburi in apa cat cuprinde. Cand dovelacul s-a muiat se scurge apa si se pastreaza, iar fructul se face piure apoi se adauga apa in care a fiert. Se poate bea in doua reprize, dimineata si seara. Acest preparat este recomandat in afectiuni hepatice, afectiuni ale cailor biliare, afectiuni renale, constipatii rebele.
Fibrele din dovleac au rolul de a usura tranzitul intestinal. Actiunea sti­mulanta a fibrelor este accentuata de prezenta manitolului, un laxativ usor. De aceea, dovleacul te ajuta sa ai o digestie usoara si sa previi in mod natural constipatia. Asadar, daca te confrunti cu aceasta problema, mananca dimineata, inainte de masa, doua linguri cu varf de dovleac crud, ras. Se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingura de tarate cernuta prin sita de malai si prajita putin pe tigaie uscata (fara ulei). Se adauga si o lingurita de seminte de in, facute pulbere in rasnita de cafea.
Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mananca impartit in 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grapefruit sau lamaie. Pentru arderea mai rapida a grasimilor se condimenteaza cu boia de ardei iute.
Astm bronsic. Se dau pe razatoare 500 g de dovleac crud, se amesteca cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de patlagina taiate marunt, 2 linguri de miere de albine si un litru de vin rosu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce pana la punctul fierbere, dar nu se lasa sa dea in clocot. Se infuzeaza 24 de ore sub capac, apoi se strecoara si se stoarce bine. Se bea cate o lingura, de cinci ori pe zi, 2-3 saptamani.

October 28, 2013, ion stroescu

luni, 28 octombrie 2013

Cea mai absurdă ”pedeapsă” pentru viol?

Avertisment: acest mesaj face referire la o agresiune sexuală

Dragi prieteni,



Drama unei tinere de 16 ani a zguduit Kenya. Liz, în imaginea de mai sus în spital a fost violată atât de brutal încât se află acum într-un scaun cu rotile. În loc să îi aresteze pe agresori, poliția i-a pus să tundă gazonul din fața secției, după care i-a eliberat! Semnează și tu petiția urgentă și cere pedepsirea vinovaților și protejarea femeilor și copiilor din Kenya:

E un caz atât de brutal, încât am stat pe gânduri dacă să scriem aceste rânduri. Liz* se întorcea acasă de la înmormântarea bunicului ei, când a fost acostată de șase bărbați, printre și câțiva cunoscuți. Ce a urmat un coșmar de nedescris: cei șase au violat-o pe rând, cu bestialitate, după care i-au aruncat trupul inconștient într-o latrină adâncă de 6 metri. Iar continuarea e de-a dreptul absurdă: polițiștii i-au ”pedepsit” pe violatori cerându-le să tundă gazonul din fața secției, după care i-au eliberat!

Până acum, nimeni nu a fost tras la răspundere în fața legii - nici atacatorii și nici poliția. Politicienii și șefii Poliției au promis că ”vor cădea capete”, dar organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor din Kenya spun că acestea sunt doar vorbe goale. Trebuie să le dovedim politicienilor că întrega lume e cu ochii pe ei și că nu ne mai pot duce de nas cu promisiuni deșarte. Dacă reușim să îi convingem să acționeze, drama lui Liz ar putea deveni un punct de cotitură pentru viața tuturor femeilor din Kenya, o țară în care violurile fac ravagii.

Liz are nevoie de sprijinul nostru acum. Nu putem accepta ca drama ei să rămână fără urmări. Semnați petiția urgentă prin care cerem șefului Poliției kenyene să îi aresteze pe violatori și să îi tragă la răspundere pe polițiștii care nu și-au făcut datoria. Când vom strânge 500.000 de semnături, vom ”tunde gazonul” mai multor secții de poliție din Kenya, într-o serie de proteste de impact, pentru a îi aminti șefului Poliției cât de mult ne preocupă ”imaginea” instituției pe care o conduce:
http://www.avaaz.org/ro/justice_for_liz_loc/?bcZUqeb&v=30720
Mama fetiței povestește cum agresorii, după ce au fost eliberați, s-au întors pentru le ridiculiza și batjocori familia. Se purtau ca și când ar fi mai presus de lege, și din păcate au toate motivele să creadă că sunt! Invocând niște reguli birocratice ridicole, poliția a înregistrat violul ca fiind un simplu ”asalt”, după care i-a cerut mamei lui Liz să își ”curețe” fiica, ceea ce a dus la distrugerea celor mai importante probe medico-legale. Drept urmare, violatorii lui Liz se află în libertate, iar ea într-un scaun cu rotile. 
Drama lui Liz nu este un eveniment singular, ci doar un exemplu extrem al unei probleme mult mai mari. În Kenya, două treimi dintre fete și o jumătate dintre băieții de vârstă școlară au fost victimele unui abuz sexual. Recent, printr-o hotărâre judecătorească istorică, poliția a fost acuzată că nu și-a îndeplinit datoria în mod corespunzător și autoritățile au fost somate să asigure respectarea legilor stricte anti-viol. Cazul lui Liz este testul care va arăta dacă această somație a avut vreun efect.
Polițiștii se scuză spunând că nu au suficiente fonduri sau pregătirea necesară pentru a asigura respectarea legii. Dar nu ai nevoie de prea multă pregătire pentru a-ți da seama că tunderea gazonului nu poate fi o pedepeasă pentru viol! Agresorii și polițiștii trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor, transmițându-se astfel un mesaj important pentru viitor: poliția trebuie să trateze violul ca pe o crimă extrem de gravă, și nu ca pe un delict minor. Semnați acum petiția urgentă și cereți dreptate pentru Liz. Hai să oprim războiul absurd împotriva femeilor și fetelor:
http://www.avaaz.org/ro/justice_for_liz_loc/?bcZUqeb&v=30720
Membrii Avaaz se mobilizează de ani buni pentru a apăra drepturile femeilor peste tot în lume. Recent, am convins Guvernul indian să finanțeze cu câteva miliarde de rupii un program național de educare a populației și combatere a violurilor. Nu putem repara în niciun fel răul făcut lui Liz, dar ne putem asigura că astfel de atrocități nu se vor mai repeta. E timpul să trecem la fapte!
Cu speranță și determinare,
David, Anne, Sam, Bissan, Oli, Ricken, Emily și întreaga echipă Avaaz
*”Liz” este un pseudonim folosit de trusturile de presă în primele relatări despre cazul fetei. De atunci, numele a devenit extrem de răspândit.

SURSE:
Brave Busia girl battles as her rapists go scot free (The Nation)
http://www.nation.co.ke/lifestyle/DN2/ When-rapists-go-scot-free/-/957860/2022572/-/skd9s8z/-/index.html
Miscarriage of justice in brutal gang rape case shines spotlight on Kenyan police (Sabahi Online)
http://sabahionline.com/en_GB/articles/hoa/articles/features/2013/10/18/feature-02

Police wrap up probe into girl’s gang rape (The Daily Nation)
http://www.nation.co.ke/news/Police-wrap-up-probe-into-girls-gang-rape/-/1056/2035702/-/format/xhtml/-/4rdyo/-/index.html  
After Kenya’s landmark rape decision, all eyes on the police (Globe and Mail)
http://www.theglobeandmail.com/commentary/after-kenyas-landmark-rape-decision-all-eyes-fall-on-the-police/article13545136/
Kenyan Rape Victims Seek Compensation (IWPR)
http://iwpr.net/report-news/kenyan-rape-victims-seek-compensation

duminică, 27 octombrie 2013

SPONDILOZA CERVICALA

Spondiloza cervicala se vindeca total cu frunza de brusture .
In randurile care urmeaza va prezint un tratament naturist cu ajutorul caruia m-am vindecat, dupa lungi suferinte, de spondiloza cervicala.
Se ia o frunza de brusture (captalan, lipan) lat. Petasites officinalis, care creste din primavara si pana toamna pe toate santurile, pe maluri de rauri si de paraie, pe sub umbra umeda, de paduri. Frunza proaspat culeasa se pune seara inainte de culcare sa stea 10-15 minute in spirt medicinal (albastru), pana cand se impregneaza bine.

Se pune pe ceafa o panza subtire, peste care se aplica frunza bine scursa, peste ea se adauga o alta panza si se fixeaza bine pe ceafa. Se poate fixa si cu un batic legat la spate pentru ca frunza sa nu alunece. Se tine pana dimineata. Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 4-6 zile la rand.


Eu am facut acest tratament toamna, iar dupa prima noapte am putut sa-mi misc capul fara sa mai ametesc, iar frunza era subtire ca o foita de tigara. Noaptea am simtit cum efectiv ceva imi tragea boala din ceafa. Dupa sase zile eram ca nou-nascuta, nu mai aveam nici un fel de problema, nici ameteli, nici dureri. Au trecut de atunci zece ani si n-am mai avut nevoie sa merg nici macar la control medical.


Acest tratament este bun si pentru discopatia lombara si pentru reumatism. Am marea rugaminte sa publicati aceasta reteta deoarece este la indemana oricui. Nici nu va puteti inchipui cata lume sufera de spondiloza si cat de cumplite sunt efectele ei asupra starii sufletesti a bolnavului

 
A.Mihăilescu

sâmbătă, 26 octombrie 2013

S.O.S, alimentația



Mulțumită deceniilor de inovare si dezvoltare a agriculturii, Romania cultivă acum legume si fructe in cantitati foarte mari, multe dintre acestea fiind exportate in alte țări aproape imediat dupa culegere.

Exista insa o problema: multe dintre aceste legume si fructe sunt arătoase, lucioase, rezista mult in depozite, dar nu mai au nici un gust.

Inca din 2012, “Asociatia Americana pentru Progresul Stiintei” (AAPS) a tras un semnal de alarma in legatura cu tendinta cultivatorilor de rosii de a folosi culturi hibrid care cresc si se maturizeaza rapid, culturi care pot fi culese intr-un termen scurt, culturi de rosii care au un aspect placut si lucios, disponibile si gata de vanzare in orice supermarket.

In 2013, aceeasi AAPS declara (la conferinta anuala din Boston) ca au “reusit” sa distruga ramura principala a rosiilor, prin mutatii si hibrizi genetici.

Biochimistul si geneticianul Harry Klee (membru al departamentului de horticultura al Universitatii din Florida) a prezentat audientei de la acea conferinta rezultatele descoperite. El a reusit sa “stranga” o colectie de peste 200 de tipuri de rosii, variind ca ramura genetica, variind in arome si compozitie.

Consensul general al conferintei era: salvarea, prin mijloace tehnologice si stiintifice, a ramurii originale a rosiilor.

Ce? 
Te vei intreba: ce legatura are America cu Romania, cu privire la alimentatie, in special culturile de legume si fructe?

Raspunsul scurt ar fi:
Acea tendinta este pusa in aplicare deja in tarile europene, chiar si la noi.

Raspunsul detaliat este bazat pe simpla legatura dintre cerere si oferta. Cultivatorii de legume si fructe doresc sa faca profit (pentru strictul necesar, dar si pentru viitoare culturi) de pe urma fructelor si legumelor. In acelasi timp, cerinta pietei intrece cantitatea produsa de acestia. Prin urmare, pentru a spori cantitatea produsa, acestia trebuie sa accelereze productia respectiva.

Cum? 
Mecanismul este simplu: producatorul alege o ramura genetica de leguma sau fruct care, odata plantata, creste mai rapid (in mod semnificativ), nu are nevoie de pesticide complicate (scumpe) si este gata de vanzare dupa ce a fost culeasa.

Vorbim aici de o ramura hibrid, seminte de plante care au fost modificate genetic pentru a rezista la anumite temperaturi, insecte. Facem referire la culturile de sera, acele culturi care cresc rapid si sunt rapid oferite consumatorilor.

Legumele, fructele – o iluzie optica 
Cultivarea legumelor si fructelor necesita tratarea cu anumite pesticide, care sa protejeze planta de insecte si paraziti, care pot afecta si chiar distruge cultura respectiva. De asemenea, dupa culegere, exista alte metode de spalare si conservare a legumelor si fructelor, pentru a rezista mai mult timp in spatiul de depozitare.

Acest fapt trebuie luat in considerare cand vorbim despre consumul cojilor de fructe si legume.

Multi cultivatori ignora destinatarii produselor cultivate de ei, alegand profitul. Ei aleg varianta tratarii slabe (sau extreme) cu pesticide si alte produse toxice, pentru a asigura cantitatea, nu si calitatea.

Dupa tratarea cu pesticide si cules, legumele si fructele sunt spalate, de cele mai multe ori, prin mijloace tehnologice. Se inlatura anumite substante prezente pe coaja, si se inlocuiesc cu altele.

Poate ai auzit de vechea tehnica de a aplica un strat subtire de ceara pe fructe si legume, pentru a rezista mai mult in frigider, in camara. Ei bine, aceasta tehnica a fost inlocuita in prezent cu metode necunoscute de tratare (la nivel industrial), in care se folosesc substante si compusi chimici de care nu ai auzit niciodata, chiar si plastic.


Videoclipul despre Codex Alimentarius, prezentat intr-un articol precedent, desemneaza modificarile si interdictiile acestuia. Adoptarea Constitutiei europene a insemnat adoptarea acestui Codex Alimentarius, care nu face altceva decat sa restrictioneze cultivarea si consumarea legumelor si fructelor bune, ci doar a celor “vizate” de catre anumiti reprezentanti si experti in “alimentatie”.

Acest Codex pune in afara legii orice mijloc natural de cultivare a legumelor si fructelor, fortand cultivatorii sa foloseasca doar anumite tehnici de agricultura, doar anumite pesticide, sa cultive doar anumite ramuri genetice de plante.

Romania este deja otravita de produse cancerigene care au avut ca baza compusul chimic “initium”, compus recomandat pentru a trata culturile de ceapa, rosii (Solaris), castraveti, cartofi (Zambro), struguri (EnervinT). Initium este folosit chiar si produse de panificatie

Initium este un compus chimic daunator pentru organismul uman, sporind riscul cancerului de colon cu pana la 65%, o cifra alarmanta.

Daca acest Codex doreste sa interzica toate plantele crescute natural, sau sa le distribuie in regim limitat prin propriile companii farmaceutice. Cat priveste legumele si fructele, pe piata vor fi disponibile doar variantele modificate genetice, impreuna cu produsii de sinteza farmaceutica, care vor inlocui aroma si gustul multora dintre acestea.

Concluzie 
Profitul este singura constanta in toata aceasta “afacere” a alimentatiei. Mai mult profit inseamna culturi de legume si fructe mai mari, dar mai proaste calitativ. Fructele si legumele de calitate sunt exportate altor tari iar romanii consuma legumele si fructele crescute sau importate, cele de proasta calitate, cu aspect placut, lucioase, fara gust si aroma.

SURSA: http://www.pro-sanatate.com

(C.M.)

vineri, 25 octombrie 2013

Despre mintea umană

Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile. 

Chiar este creierul condamnat la degradare?, se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la "The New York Times" şi autoare a cărţii "Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie".

A descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de "The Daily Mail".

Cercetătorii - sociologi, psihologi şi neurologi - au descoperit însă că, în cazul unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul corpului. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.

Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit. Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan.

De asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.

Testele de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani.

Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani. Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta.

Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone.
Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.
Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii.
Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.

 
Vreţi să aveţi o minte clară şi la bătrâneţe ?
Exista metode de a va mentine creierul tanar. Din pacate, mintea mai buna nu se poate obtine odata cu varsta, ci din contra, pierdem din ea, cu fiecare an ce trece.

Cercetatorii au aflat insa ca exista diverse metode prin care putem opri declinul mintii. Iata cateva dintre acestea:

Dansaţi. "Putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul!", spune doctorul Daniel Amen, autorul cartii "O minte minunata la orice varsta". "Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare si judecata", a mai scris acesta.

Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.

Mergeţi la fitness. Sportul creeaza celule noi intr-o zona a creierului vitala memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au masurat volumul sangelui din creierul adultilor care merg la sala de patru ori pe saptamana, timp de patru luni si au descoperit ca toata aceasta activitate duce la producerea mai multor neuroni.

Mâncaţi ouă. Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul programului "Incredere in creier". Oul contine vitamina B, care obliga celulele nervoase sa arda glucoza, cea mai importanta sursa de energie a creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase la ritmuri optime.

Mâncaţi, de asemenea, multe fructe şi legume şi evitaţi mâncărurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.

Fiţi activi. Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sanatatii. Implicati-va tot timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alerta.

Hidrataţi-vă mintea. Un studiu al Universitatii South Florida din 2006 a aratat ca oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspat pe saptamana aveau cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul de boala. Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru minte, intrucat creierul este 80% apa si daca nu este hidratat, neuronii nu pot sa functioneze corect.

Râdeţi. Luati-va o pauza de la problemele cotidiene si radeti. Cititi bancuri, uitati-va la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea rasului scade stresul cu 39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.

Dormiţi suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizeaza in creier, in timpul somnului. Un studiu al Facultatii de Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucati separate de informatie si le tese impreuna in timpul somnului. Doctorii ne sfatuiesc sa dormim fix 7 ore!

Nu vă mai uitaţi la TV. O ora de privit la televizor creste riscul de a capata Alzheimer cu 1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxati la TV maxim doua ore pe zi. In schimb, ei propun sa cititi cat mai multe carti. 

Folosiţi mirodenii. Atunci cand gatiti, folositi cat mai multe mirodenii la mancare. Rozmarinul, de exemplu, contine acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folositi cu incredere condimentele, mai ales scortisoara, sofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.

Studiaţi o limbă străină Nu ezitati sa invatati o limba straina, pentru a evita dementa la batranete. Un studiu al Universitatii York din Toronto arata ca oamenii in varsta care vorbesc mai multe limbi straine au o minte mai clara decat ceilalti.

Spalaţi-vă bine pe dinţi. O gingie inflamata, sangeranda, poate sugera o problema a sanatatii. In plus, toate bacteriile care se strang in gura ajung in sange si apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, si o stare mentala extrem de proasta.

Beţi ceai verde si veti castigati cu 20% mai multa sanatate mentala, potrivit unui studiu prezentat in The American Journal of Clinical Nutrition.

(preluare, C.M.)

miercuri, 23 octombrie 2013

Dragostea elimină ura, dar ura nu poate elimina dragostea



De la Ghizii Angelici

15 sept. 2013, by Taryn Crimi

Astăzi, am dori să ne concentrăm atenția pe tema iubirii și luminii. Este intenția noastră de a discuta în continuare
despre puterea imensă pe care fiecare dintre voi o deține. Există multe evenimente, situații și circumstanțe care încă mai au loc în lumea voastră și față de care mult prea mulți dintre voi încă se simt adesea neputincioși pentru a le putea schimba. Asupra acestui subiect dorim să ne concentrăm în acest mesaj, în speranța putem să vă luminăm calea înțelegerii faptului că voi dețineți o extraordinară putere de care nu ați fost conștienți până acum.
În numeroase ocazii noi am spus-o, și o facem și de această dată, că acela care deține iubirea și știe să o folosească, deține și puterea. Împotriva răului, numai iubirea poate câștiga în timp ce ura, răzbunarea și egoismul nu fac decât să-l amplifice. 
 De ce? Pentru că ura, minciuna, egoismul sunt făcute din energii negative, de joasă frecvență, adică tocmai acelea cu care se hrănește și de care are nevoie întunericul pentru ca să prospere. 
  Unii dintre voi veți putea întreba: ” Păi, voi ne cereți să-i iubim pe cei care ne fac sau ne doresc răul, ne cereți să ne iubim bolile care ne macină. Cum aș putea eu să iubesc războiul, pe cel care mă jefuiește sau pe cei care extermină animalele?” Acestora le putem răspunde: noi nu vă propunem să-i iubiți pe răufăcători, să iubiți cancerul sau pe cel care vă asuprește. Vă cerem, în schimb, ca gândurile negre, frica, să nu vă mai ocupe mintea și ființa, în legătură cu aceste nedorite situații. Cu alte cuvinte, este absolut necesar ca gândirea voastră să nu staționeze pe fapte și evenimente care nu vă sunt favorabile.
Dacă cineva vă face, într-un fel sau altul, un rău, nu vă faceți o obsesie din teama că acel rău vă va afecta cumva; adică trebuie să gândiți că spiritul vostru de dreptate, nevinovăția, onestitatea  voastră, vă vor apăra de neplăceri. Asta înseamnă să gândești pozitiv și să ieși în calea răului cu smerenia și curățenia ta. Nu răspundeți răului cu un alt rău, pornit de la voi, de data aceasta. Evitați toate situațiile în care răspunsul vostru ar fi la același nivel vibrațional cu al agresorului. Dacă sunteți nedreptățit, jefuit, jignit, lovit, înșelat, mințit, adică dacă asupra voastră cineva a acționat astfel încât să vă afecteze nefavorabil viața, personalitatea și liniștea, nu-i ieșiți în cale sau nu-l pândiți pentru a-i întoarce gestul la același nivel cu al lui. Apelați la cei care sunt plătiți să restabilească adevărul și dreptatea, dar faceți aceasta fără ură, fără încrâncenare și cu credința că spiritul de dreptate va triumfa. 
Mai spunem încă o dată: universul acesta infinit dispune de infinite posibilități și el este gata să ”livreze” fiecărui solicitant tot ceea ce i se cere. Din acest punct de vedere, universul îți poate oferi atât ce îți dorești cât și ceea ce nu-ți dorești. ”Comanda” este luată în considerare în funcție de intensitatea cu care este lansată. Din acest punct de vedere, pentru univers este perfect valabil dacă emoțional și mental ți-ai dorit cu insistență ca un anumit eveniment să se producă sau să nu se producă în realitatea ta. Importantă este doar cantitatea de energie care se învestește în acea dorință. A fi obsedat de teama că ți se va întâmpla un anumit eveniment nedorit sau de dorința ca un eveniment favorabil să se producă, pentru univers este același lucru. Vei fi ”servit” cu aceeași promtitudine în ambele cazuri. 
În concluzie: nu vă concentrați (nu faceți o obsesie) asupra evenimentelor pe care nu le doriți în viața voastră. Gândiți că este normal să primiți ceea ce este în conformitate cu Legile Creatorului sau ale lui Dumnezeu, și mulțumiți anticipat pentru ceea ce urmează să părimiți, ca și cum ceea ce ați cerut a apărut deja în realitatea voastră. Asta înseamnă să devii capabil să-ți exerciți puterea pe care ai primit-o.

Dragilor, progresele tehnologice în diversele domenii (mai cu seamă în ceea ce privește transporturile și informația) vor continua și asta va face ca lumea voastră să pară tot mai mică. Din ce în ce mai multe evenimente vor fi cunoscute în timp real, de parcă ar fi avut loc lângă voi. Din acest motiv, pare că numărul și densitatea evenimentelor au crescut vertiginos. La asta mai trebuie adăugat și faptul că populația globului a cunoscut o constantă creștere. O densitate mai mare de evenimente cunoscute poate da impresia că numărul și gravitatea întâmplărilor nefericite este, de asemenea, în creștere. La toate acestea, încă mai puteți adăuga și consecințele creșterii nivelului de conștiință a oamenilor. Cumulate, toate aceste realități conferă actualității voastre noi caracteristici, între care pe primul loc trebuie așezată dinamica, densitatea și calitatea. Schimburile de tot felul sunt din ce în ce mai numeroase, și aceasta face să apară importantă o nouă creștere a conștientizării. V-am spus de multe ori: nu poți schimba ceva dacă nu știi cum să faci. Nu toți aveți același nivel de cunoaștere, de expertiză, în orice domeniu. Faptul că posibilitățile de informare promtă (vezi, de ex. internetul) încep să fie la îndemâna a foarte multor oameni, contribuie la creșterea exponențială a nivelului general de cunoaștere. Știți și voi că acumulările cantitative duc la salturi calitative. Cu alte cuvinte, la un moment dat, acumulările de cunoștințe vor duce inevitabil la un salt de conștiință.
Când dragostea și compasiunea se vor stabiliza temeinic în inimile majorității, cei care sunt autori ai faptelor antisociale vor fi costrânși să renunțe la modul lor reprobabil de a se comporta față de semenii lor. Când spunem asta ne bazăm și pe faptul că în fiecare ființă umană există o scânteie divină care are rolul de a arăta permanent celor rătăciți calea spre lumină. Din acest motiv, foarte puține suflete devin, de-a lungul existenței lor, ”suflete pierdute”. 

În această perioadă, din ce în ce mai multe suflete evoluiază până la nivelul la care se pot contopi cu Spiritul lor Înalt. Acela va fi momentul în care vă veți aminti tot ceea ce uitaserăți, vă veți vedea și retrăi secvențe din viețile anterioare și veți înțelege cât de măreți sunteți. În acel moment veți fi mirați de faptul că au fost perioade în existența voastră când ați urât, v-a fost frică, ați ucis, ați mințit sau ați batjocorit. În acel moment, o iubire incomensurabilă pentru toate lucrurile și ființele, pentru toată creația, vă va umple ființa și veți ști că această viață este doar o etapă din lunga și minunata voastră existență....
Totdeauna va funcționa Legea Liberului Arbitru care vă va da dreptul să alegeți. Puțin probabil că va exista atunci vreun suflet care să nu aleagă Lumina. 
Deocamdată însă, multe ființe își mai permit să se lase convinse de ademenitoarele oferte ale forțelor întunecate. Dintre acești oameni se recrutează acum răufăcătorii, mincinoșii, corupții, parveniții. Ignoranța celor care-i așează pe posturi de decizie, în schimbul unor avantaje lipsite de importanță, mai funcționează încă în societatea umană. Rezultatele tot mai nefavorabile vor face ca această importantă masă de ignoranți să se trezească și atunci, va fi vai de cei care i-au înșelat.
Dragilor, este alegerea voastră să optați pentru Lumină sau pentru întuneric. Este alegerea voastră dacă veți dori să trimiteți iubire sau ură. Cu siguranță va veni momentul când veți alege corect, căci Legea Evoluției are aplicabilitate generală, oriunde în Univers și în Cosmos. Experiențele viitoare vă vor arăta care a fost calitatea alegerilor voastre anterioare. Pierderea, dacă există vreo pierdere, pentru cei care merg pe căi ocolitoare sau care se înfundă, va consta în faptul că vor trebui să ajungă la destinație mai târziu decât și-ar fi dorit. 

Există momente în dezvoltarea ciclică a universului care oferă sufletelor oportunități deosebite pentru salturi în evoluție. Când asemennea ocazii apar, este bine ca sufletele să le fructifice la maximum, scurtând astfel calea pentru a atinge cele mai mari înălțimi. Momentul acesta al încheierii unui ciclu evolutiv și începerii următorului este extrem de favorabil creșterii conștiinței colective. Din acest motiv insistăm ca această înaintare să se facă într-o cât mai largă colectivitate.
Dar, încă o dată: vă respectăm alegerile.
Celor interesați și înțelegători ai acestui subiect, le repetăm că o cale potrivită pentru trezirea altora și creșterea conștiinței colective este ca zilnic, în momente de liniște, să trimită iubirea lor tuturor ființelor care le vin în minte, indiferent dacă acele ființe au fost ”bune” sau ”rele” cu ei.
Sperăm că veți continua să trimiteți lumină cât mai multor ființe de pe Pământ sau din Univers. Nu uitați că doar iubirea vindecă și ajută!
Dragoste și lumină, Ghizii voștri Angelici.

Sursa: http://AngelicGuides.wordpress.com
 (C.M.)


duminică, 20 octombrie 2013

Mesaj de la MAMA DIVINĂ



( 18. oct. 2013 by Isabel Henn)


Copilul meu, ceea ce vă poate crea acum dificultăți, din cauza faptului că nu cunoașteți limba pe care o vorbește interlocutorul vostru, nu va mai fi în viitor o problemă dificilă deoarece vă veți înțelege prin ”limba universală” telepatia.  

Odată ce abilitățile telepatice vor fi trezite în fiecare dintre voi, nu va mai fi necesar să vă exprimați gândurile prin vorbire. Fiecare dintre voi va înțelege în limba sa natală ceea ce i se comunică, indiferent dacă cel cu care relaționați vă cunoaște sau nu limba.

Dar, nu numai atât: transmiterea telepatică a gândurilor va fi însoțită și de transmiterea emoțiilor, a trăirilor celui care le emite, ceea ce, la utilizarea graiului, nu este posibil decât parțial. În comunicările telepatice nu este posibil să-ți ascunzi sentimentele, intențiile și starea emoțională de moment.

Aceasta va face ca orice comunicare să fie impregnată cu totală sincertitate. Acest transfer de sentimente sau alte forme de energie care însoțesc gândul, conferă mult mai multă bogăție comunicării telepatice decăt vorbirea.  

Și din acest motiv, v-am sfătuit mereu să aveți un comportament plin de sinceritate, de onestitate, fără tentația de a ascunde ceva sau de a minți prin omisiune.

Vă puteți imagina cât ce mult se va curăța câmpul comunicării de energiile minciunii, prerfăcătoriei, fariseismului, față de situația actuală când foarte mulți dintre voi își folosesc graiul pentru a ascunde, de fapt, adevărul.

Unii dintre mitomanii voștri au devenit adevărați ”maeștri” în manipularea cuvintelor; mă refer în special la politicieni, indivizi care se felicită dacă prin exprimări incorecte, uneori alambicate, își ”aburesc” interlocutorii, din cine știe ce interese meschine și obscure.

Corpul vostru total este chiar în acest moment într-o transformare care să-l pregătească pentru utilizarea telepatiei în comunicare.

Mai mult încă: veți deveni capabili să comunicați cu majoritatea animalelor, în primul rând cu primatele, cetaceele, rasa canină, pisicile, precum și cu unele păsări etc 

Iubiții mei, un minunat "timp" sosește în existențele voastre.

Primiți iubirea mea totală.
Mama voastră Divină


Sursa : http://2012indyinfo.com

 (C.M.)